Obscurity: Skogarmaors

Het Duitse Obscurity bestaat reeds sinds 1997 en vuurt met de regelmaat van de klok een nieuw album af waardoor ze met deze ‘Skogarmaors’ aan hun negende studioalbum toe zijn. Eigenlijk hebben ze er dit keer wel langer hun tijd voor genomen want voorganger ‘Streitmacht’ dateert van 2017 maar het laat zich raden dat enig virus ergens wat roet in het eten gestrooid heeft. Al dient vermeld dat kort na ‘Streitmacht’ er een bezettingswissel kwam waarbij oudgediend gitarist Cortez vervangen werd door Askar en Draugr op drums werd opgevolgd door Zorn. De wissels hebben naar hun eigen zeggen gezorgd voor een nieuwe dynamiek zonder dat er evenwel plots een totaal andere stijl gehanteerd wordt. Kortom, u mag zich nog steeds verwachten aan een bijna unieke blend van melodische death metal, black metal en Viking metal. Vooral dat laatste blijft toch wel fundamenteel hangen qua geluid al heeft Obscurity zich altijd onderscheiden van vele andere Viking metalbands door de totale afwezigheid van instrumenten zoals keyboards, fluiten, violen of andere pagan-achtige instrumenten. Een ander kenmerk van de band is ongetwijfeld hun uptempo nummers die steevast bijzonder catchy klinken en uitnodigen tot een feestje. Obscurity is een band die ondanks een lange bestaansgeschiedenis toch zeer underground is gebleven waarbij we vermoeden dat ook met ‘Skogarmaors’ hierin weinig verandering zal gebracht worden. Het zou kunnen dat de teksten die integraal in het Duits zijn hier ergens mee te maken hebben al zijn er andere Duitstalige bands die wél de ganse wereld hebben veroverd. Niet getreurd, eens temeer zorgt Obscurity voor een album dat van voor tot achter zorgt voor aanstekelijke riffs, sterke songopbouw, heel veel afwisseling en een moordend tempo. Compleet vernieuwend is het in geen geval maar wie maalt daarom? Dit is een geoliede machine met muzikanten die hun instrumenten tot in de puntjes beheersen en Viking metal brengen zoals dat verwacht mag worden. Stevig beukend en met een zware rauwe stem. Wie fan is van pakweg Amon Amarth of Naglfar zal dit naar alle waarschijnlijkheid best kunnen smaken. Voor fans van bijvoorbeeld Korpiklaani, is dit misschien net niet frivool genoeg. Maar oordeelt u vooral zelf. Méér dan onderhoudend plaatje. Tot slot nog even vermelden dat afsluiter ‘Valkyria’ als bonus track de band plots wél in een enigszins andere gedaante laat horen door te beginnen met een lang uitgesponnen akoestische intro maar ook nadien door geregeld gas terug te nemen. Verrassende en aangename uitsmijter van het album.

K.H. (82)

Trollzorn

Tracklist: 1. Wodanaz Kriger 2. Niedertracht 3. Ethnogenese 4. Konstantinopel 5. Geist von Neuenberge 6. Skogarmaors 7. Glod En Isa 8. Blot 9. Legion 10. Bergische Löwen Pt.2

11. Dies Ater 12. Schwertmission 13. Valkyria