Ulvik: Cascades

Post black metal is één van mijn favoriete metal (sub)genres. Daarom had ik veel interesse om het tweede album van het Canadese Ulvik te beluisteren. Het eerste nummer mag er al direct wezen: heel mooie atmosferische black metal en bij momenten droom je weg in de wouden en bergen van Britisch Colombia. ‘Nokhur’ is dan aanvankelijk eerder pure black metal met super snelle riffs, dubbele drums, diepe grunts en screams. Not my cup of tea maar de pure black metal fan zal hiervan likkebaarden. In het midden stokt het tempo en horen we een hypnotiserende sound om dan weer te versnellen. Ook ‘Huis Clos’ gaat meer de pure black metal toer op. ‘Allmachtiger’ is het langste nummer van deze schijf en daar ligt de nadruk toch weer wat meer op het atmosferische, weliswaar met diepe grunts en een typische black metal sound maar met voldoende rustiger stukken om eventjes op adem te komen. Voor mij het beste nummer met zeer goede percussie. ‘Salt Of The Earth’ is ook meer zweverig van aard: dit is pure atmosferische black metal. Voor mij is dit album iets te ruig gezien de verhouding pure black metal en post black metal en atmosferische black metal niet volledig klopt. De nadruk ligt hier duidelijk op black metal wat sommige fans zeker zullen toejuichen. Geen vleugje cleane zang te bespeuren en dit vind ik jammer in dit genre. Anderzijds wel goede nummers en een goede sound.

Bart Verlinde (75)

Avantgarde Music av 422

Tracklist : 1. Baaltis 2. Nokhur 3. Huis Clos 4. Allmachtiger 5. Salt Of The Earth