Kanonenfieber: Menschenmühle

Kanonenfieber is een pas onlangs opgestart project van ene Noise die zich muzikaal uitdrukt aan de hand van black metal met wat death metal invloeden. Wie daarvan houdt, kan alvast zijn hartje gaan ophalen aan dit acht tracks tellend debuut. Niet dat de man in kwestie echt buiten de lijntjes van het (sub)genre kleurt, maar wat hij brengt houdt je gemakkelijk in de ban indien je fan bent van het (sub)genre. Zijn krachtige rauwe stem zorgt ervoor dat je daadwerkelijk luistert naar de teksten van de man, die zich afspelen tijdens de WWI. Teksten ook die hij geschreven heeft aan de hand van documenten en verhalen die hij las over die intense en donkere periode. Die ondersteund hij dan ook nog met geluidsfragmenten uit deze periode. Daarnaast is ook het puur muzikale gedeelte best wel het beluisteren waard, al is dit alvast niet echt vernieuwend. Het geheel doet ons hier wat denken aan het werk van 1914 en dan vooral aan het laatste werkstuk van die band. Het grootste verschil zit hem in die geluidsfragmenten en het feit dat Kanonenfieber zich uitdrukt in de Duitse taal. Wie zich daar niet aan stoort, kan deze ‘Menschenmühle’ blindelings in huis halen. Wij hebben enkel wat moeite met die geluidsfragmenten, maar zijn anders zeer te bespreken over de kracht en de duistere intensiteit van dit debuut. Voorlopig (?) enkel op vinyl verkrijgbaar.

Luc Ghyselen (80)

Avantgarde Music av 425

Tracklist: 1. Die Feuertaufe 2. Dicke Bertha 3. Die schlacht bei Tannenberg 4. Der letzte Flug 5. Grabenlieder 6. Grabenkampf 7. In’s Niemandsland 8. Unterstandsangs