The Absence: Coffinized

Het Amerikaanse The Absence werd in 2002 opgestart en drukt zich muzikaal uit aan de hand van melodic death metal. Met ‘Coffinized’ is het gezelschap aan het vijfde full-album toe. De band ging vrij verpletterend van start en de eerste twee full-albums, ‘From Your Grave’ (2005) en ‘Riders Of The Plague’ (2007) werden door critici en fans van het (sub)genre enorm goed ontvangen. Minder verging het hen met ‘Enemy Unbound’ (2010) zodat de heren van The Absence zich toch een tijdlang gingen herbronnen, want album nummer vier, ‘A Gift For The Obsessed’, was er pas in 2018. Met ‘Coffinized’ komen de heren met nummer vijf op de proppen. Het nieuwe werkstuk telt elf tracks en trekt, naar ons gevoel dan toch, eerder de kaart van technical death metal dan die van melodic death metal. Versta ons echter niet verkeerd: er zit best wel heel wat melodie verwerkt in de sound, maar toch. De vocalen van mastermind en drijvende kracht Jamie Stewart neigen vooral naar agressief en krachtig en schuwen zo een beetje de melodie. Op puur muzikaal vlak krijg je denderende drums en pulserende basslijnen te horen, krachtige riffs en technische gitaarsolo’s. Door het feit dat de heren niet vies zijn van heel wat tempo en ritmewisselingen, komt het technische aspect nog eens extra aan bod. En toch vergeten de heren – naast Jamie hoor je op dit album gitarist Taylor Nordberg, bassist Mike Leon en drummer Jeramie Kling – de melodie niet volledig. Toch kan je deze The Absence niet echt gaan vergelijken met bands als In Flames, Dark Tranquillity of At The Gates. En dat komt dan vooral wegens het feit dat de vocalen van Jamie echt duidelijker naar pure death metal neigen en de drie genoemde bands toch nog melodieuzer uit de hoek komen. Daarom misschien dat we toch nog iets meer hadden verwacht van ‘Coffinized’. β€œIs het album daarom slecht of minderwaardig?”, horen we je vragen. Dat is zeker niet het geval, daar vocals en het puur instrumentale hier wel mooi samen gaan en knappe composities opleveren die ons best wel kunnen boeien van begin tot einde. Enkel hadden wij een stuk meer melodie verwacht. Maar, nogmaals, je zal ons niet echt horen klagen.

Luc Ghyselen (80)

M-Theory Audio

Tracklist: 1. Coffinized 2. Future Terminal 3. Choirs Of Sickness 4. Radiant Devestation 5. Cathedral Dawn 6. Black Providence 7. Discordia 8. Treacherous 9. This Consuming Nocturne 10. Aperture Expands 11. Faith In Uncreation