Mentalist: A Journey Into The Unknown

Het Duitse melodic power metal gezelschap Mentalist citeert als invloeden Iron Maiden, Blind Guardian en Helloween. Drie bands die een naam als een klok hebben. En zonder dat je de heren van Mentalist kan beschuldigen van plagiaat, klopt het wel wat men als invloeden aangeeft. Met ‘A Journey Into The Unknown’ is het gezelschap bestaande uit Peter Moog (gitaar), Kai Stringer (gitaar), Thomen Stauch (drums) en Rob Lundgren (vocals) toe aan zijn tweede full-album. Mentalist ging in 2018 van start en vorig jaar ontvingen we het het debuut van dit gezelschap. ‘Freedom Of Speech’ kreeg van onze collega een mooie recensie en wij hebben de indruk dat de heren voor dit tweede album nog net iets hoger hebben gelegd. OK, vernieuwend is het allemaal niet, maar elk van de elf tracks klinkt krachtig, energiek en aanstekelijk. Precies waar we naar op zoek zijn als we het hebben over melodic power metal. Natuurlijk mag de melodie niet ontbreken, en ook aan die voorwaarde wordt voldaan. Je krijgt dus goed opgebouwde nummers waar bass – hier bespeeld door Mike LePond (o.a. Symphony X) – en drums voornamelijk voor de basis zorgen. Die is zowel krachtig als soepel te noemen. Voeg daar de knappe en best wel aanstekelijk gitaarriffs aan toe die keer op keer uitmonden in heel melodieuze solo’s die de ene keer vingervlug zijn en een andere keer heel spitsvondig, maar steeds in het teken van het nummer zelf staan. Dan zijn er nog de heel krachtige om niet te stellen machtige vocalen van Rob die het geheel afronden. Wat we nu nog niet vermeld hebben zijn de keyboardpartijen (Oliver Palotai (Kamelot)) die elk eventueel gaatje perfect opvullen zodat een heel volle sound ontstaat die heel aanstekelijk werkt. Zo verkrijg je alle ingrediënten om tot een fantastisch album te komen en dat is precies waar Mentalist heen wil. Als laatste accent krijgt de band ook nog de steun van Henning Basse als backing vocalist die in één nummer, ‘Live Forever’, een duet aangaat met Rob. Liefhebbers van melodic heavy metal / melodic power metal weten hiermee voldoende: aankopen die handel. Je zal het jezelf niet berouwen want kracht, melodie en aanstekelijkheid gaan hier werkelijk hand in hand en nodigen zodoende uit tot een heel melodieus, maar stevige party waar headbangen, luchtgitaar spelen en meebrullen zowat verplichte kost zijn. Meteen een heel knap, zij het (sub)genre gebonden, album dat boeit vanaf de eerste tonen van de instrumentale intro (‘Horizon’) tot en met het slotakkoord van het afsluitende ‘Manchild’.

Luc Ghyselen (90)

Mentalist / Pride & Joy Music MEN002

Tracklist: 1. Horizon 2. A Journey Into The Unknown 3. Modern Philosophy 4. Evil Eye 5. An Ocean So Deep 6. Dentalist 7. Soldier Without A War 8. Torture King 9. Battle Dressed 10. Live Forever 11. Manchild