Witchfynde: Give ‘Em Hell

In het begin van 1980, toen tal van bands tijdens de hoogdagen van NWOBHM enorme indruk op ons maakten, ontdekten we ook het album ‘Give ‘Em Hell’ van Witchfynde, een album dat nogal wat indruk op ons maakte en dan vooral het energieke en gedreven titelnummer. We zijn intussen zo’n veertig jaar later en, naar onze smaak, zorgde Witchfynde niet meer voor een album dat hieraan kon tippen, laat staan overtreffen. Daar zullen een pak wisselingen in de line-up en een lange periode van inactiviteit (tussen 1984 en 1999) voor veel tussen zitten. We moeten ook eerlijk toegeven dat we de band wat uit het oog verloren, maar toch. Nu we het album opnieuw horen, moeten we vaststellen dat ‘Give ‘Em Hell’ ons maar met mate bekoort. Nog steeds vinden we het titelnummer op zich best geslaagd, maar de overige tracks doen ons veel minder warm lopen. Ook de drie tracks – ‘The Devil’s Gallop’, ‘Tetelestai’ en ‘Wake Up Screaming’ – die niet op het originele album te vinden zijn, klinken ons vrij gedateerd in de oren en zijn niet van die aard dat we als de bliksem deze vernieuwde uitgave in huis willen hebben. Let wel, wie het originele album niet in de rekken heeft staan en werkelijk “gek” is op die periode uit het rijkgevulde heavy metal landschap, kan met een gerust gemoed deze uitgave aan zijn / haar collectie toevoegen. Wij daarentegen zullen passen.

Luc Ghyselen (65)

High Roller Records

Tracklist: 1. Ready To Roll 2. The Divine Victim 3. Leaving Nadir 4. Gettin’ Heavy 5. Give ‘Em Hell 6. Unto The Ages Of The Ages 7. Pay Now – Love Later 8. The Devil’s Gallop 9. Tetelestai 10. Wake Up Screaming