Eastern High: Halo

Eastern High is een Zweedse band uit Malmo, opgericht in 2016 door de broers Ola en Johan Svensson, die voorheen in de trash band Wasted Shells speelden. ‘Halo’ is hun tweede full album. Hun sound wordt ondergebracht bij progressive metal maar ik hoor toch ook invloeden van wat metalcore. Dit album en deze band brengt mij in twijfel. Sommige nummers, de rustiger meer echte progmetal nummers zijn prima en zeker hard en up tempo genoeg, de zang is zeer goed maar in andere nummers wordt er teveel hetzelfde tempo gebruikt, teveel dubbele drums en dit begint op de duur wat op de zenuwen te werken. Ook zitten er soms wat (te) brutale stukken bij die voor mij geen meerwaarde geven aan de anders toch goede band . Betere nummers zijn ‘Erosion Of Hearts’, ‘Emperor’, ‘Journey’, ‘Morning Star’ dat met een super riff begint en gecombineerd met een leuk tempo en mooie cleane zang om dan op het eind alle registers te openen en snel en brutaal te worden. Afsluiten doet dit album met het enig mooie en rustige ‘Ashes To Ashes, met een zeer ingetogen begin en opnieuw die mooie en gevoelige zang, met schitterend gitaarspel waarmee de band toch bewijst dat ze erg veelzijdig zijn. Laat deze band de te veel dubbele drums en de metalcore invloeden wat achterwege laten en je hebt een progressive metal band van de hoogste kwaliteit. Voor fans van Tesseract en Leprous maar evenzeer van Soen.

Bart Verlinde (75)

Independent release

Tracklist: 1. Erosion Of Hearts 2. Emperor 3. Notorious Enemy 4. Journey 5. Morning Star 6. Dystopia 7. Halo 8. Ashes To Ashes