Yngwie Malmsteen: Parabellum

Yngwie Malmsteen (Lars Johan Yngve Lannerbäck) wordt algemeen aanzien als een van de absolute virtuozen op gitaar. Check daar bijvoorbeeld maar eens “Time Magazine” op na. Yngwie zorgt voor een mix van hard rock en heavy metal dat dankzij zijn virtuoos neo classical gitaarwerk een extra dimensie meekrijgt. Met ‘Parabellum’, het tweeëntwintigste (!) studio-album, zet hij zijn virtuoos gitaarspel nogmaals in de kijker middels tien tracks. Dat de man een superbe gitarist is die virtuositeit koppelt aan finesse, vingervlugheid en melodie staat buiten kijf. Zelf hoor ik graag mooi opgebouwde nummers en daar maakt een melodieuze of vingervlugge of flitsende gitaarsolo deel van uit. Maar bij Yngwie Malmsteen heb ik steeds de indruk dat een nummer een immens virtuoos stuk gitaarwerk omhult. Kortom naar mijn smaak dus (te) veel gitaarwerk dat enkel de virtuositeit van de artiest belicht en niet zozeer een nummer met een virtuoos gitaarwerk. Voeg daaraan toe dat er nogal een pak instrumentale nummers langskomen – en ook dat is minder mijn ding – en je kan begrijpen waarom ik niet val voor de nochtans schitterende sound van Yngwie Malmsteen. Dit is ook op dit nieuwe album het geval, ook al omdat ik gitaarsolo “twee” niet kan onderscheiden van gitaarsolo “drie”, “vier”, “vijf”, … Het flitst allemaal heel virtuoos voorbij, maar gitaarsolo “zes” kan, naar mijn gevoel, ook gebruikt worden als gitaarsolo “twee”, “vier”, “acht”, … Je begrijpt wel wat ik bedoel. Dat er een (groot) publiek voor is, zal ik alvast niet ontkennen (anders stopt het wel na een aantal albums), maar persoonlijk mis ik een goed opgebouwd nummer (met één flitsende of melodieuze of vingervlugge gitaarsolo) waar alle ingrediënten samen een geheel vormen. Bij Yngwie Malmsteen staat alles in dienst van de gitaarvirtuositeit. Maar, nogmaals, de man heeft, terecht, veel aanhangers en een of zelfs meerdere nummers in een random playlist weet ik beslist te waarderen!

Luc Ghyselen (70)

Music Theories Recordings / Mascot Label Group

Tracklist: 1. Wolves At The Door 2. Presto Vivace In C Minor 3. Relentless Fury 4. (Si Vis Pacem) Parabellum 5. Eternal Bliss 6. Toccata 7. God Parctile 8. Magic Bullet 9. (Fight) The Good Fight 10. Sea Of Tranquility