Elderblood: Achrony

Dat we vanuit Oekraïne heel wat goede muziek te horen krijgen, is zo stilletjes aan een understatement aan het worden. We noemen voor de vuist weg Jinjer, Drudkh, Khors en 1914. Ook Elderblood is afkomstig uit dat grote land. Dit gezelschap werd in 2011 opgestart door Astargh (vocals, bass, gitaar, keyboards). Op de eerste twee full-albums van het gezelschap krijg je beklijvende symphonic black metal te verwerken. Dit is op dit derde full-album niet echt anders, al duwt pure black metal de symfonische elementen wat weg. Op dit album laat Astargh zich omringen met drummer Odalv, gitarist Staggaret en bassist Blodorn. Opener ‘Sparks’ is een mooi opgebouwde intro met o.a. een koor dat hemelse geluiden voortbrengt zodat je nog niet echt voorbereid bent op het daadwerkelijke geluid van het viertal. Dat krijg je wel meteen te verwerken met ‘The Great Fire Of Sacrifice’, waar kracht, dreiging en een kille duisternis je meesleuren op een intense rit. Vanaf dan gaat het eigenlijk enkel crescendo op gebied van tempo, dreiging en duistere kracht. Eigenlijk precies zoals wij (symphonic) black metal graag te horen krijgen: duivelse vocalen overgoten met pakken dreiging en duisternis aan een stevig en energiek tempo. Voeg door de door merg en been snijdende gitaarsolo’s aan toe, daverende drumsalvo’s, pulserende bassen en dat alles nu en dan wat overgoten met bijpassende keyboards en je verkrijgt een donker en dreigend duivels metal schijfje. Dat de heren nu en dan wat andere accenten leggen, het tempo en het ritme wijzigen, komt de luisterervaring enkel maar ten goede. Dat je misschien al meer van dat fraais gehoord hebt, kunnen we best begrijpen (het is immer bijna onmogelijk om nog echt met iets nieuws op de proppen te komen!), en toch zouden wij je deze ‘Achrony’ willen aanraden. De reden: elk van de negen tracks, we laten de intro hier even achterwege als is die ook wel de moeite waard, krijgt van ons een meer dan voldoende wegens de goede opbouw en de donkere, duivelse kracht die van elk nummer uitgaat. Kortom, wij hebben alvast genoten van begin tot eind.

Luc Ghyselen (90)

Drakkar Productions

Tracklist: 1. Sparks 2. The Great Fire of Sacrifice 3. Fallen Seraphs 4. Holy Plague 5. Life Eternal 6. Virgin Land Plowed Over by Death 7. Soot 8. The One Who Has Not Yet Come 9. Sainthood’s Stench 10. The New Testament