Inner Missing: Deluge

Ik schrijf nu al meerdere jaren reviews en toch sta ik bij wijlen nog versteld dat sommige steengoede bands, die al jaren bestaan en al meerdere albums hebben uitgebracht, voor mij onder de radar gebleven zijn. Dit is nu weer het geval met ‘Deluge’, het achtste album van de Russische band Inner Missing uit Sint Petersburg, opgericht in 2008. Hun sound is een mooie mix van gothic, doom en hier en daar een steviger uithaal. De zang is top: overwegend clean met hier en daar een lichtere grunt. Ook muzikaal scheert deze band hoge toppen, heel goed gecomponeerde nummers en perfect gespeeld en geproducet. Alles aan dit album is eigenlijk perfect. Alle nummers hebben een ietwat zweverige, melancholische ondertoon. De muziek wordt nooit echt brutaal of loeihard waardoor een groot publiek dit album kan smaken. Toch een speciale vermelding voor het, ietwat snellere, instrumentale ‘Locusts’, een geniaal nummer met riffs waarbij je niet kan stilzitten: topklasse. Ook het erg melodieuze ‘The Gift’ met ietwat diepe, gevoelige momenten krijgt een pluim. ‘Grodek’ opent met mooi piano spel en atmosferische gitaren: een kippenvel momentje. De zang is in het Duits wat het nummer een extra cachet geeft en wat aan Empyrium doet denken. Man, man wat een ontdekking: dit is een beresterke plaat geworden van een topband in dit genre. Voor fans van Katatonia, Paradise Lost, Hanging Garden, My Dying Bride.

Bart Verlinde (90)

Inverse Records

Tracklist: 1. In The Haze 2. Daybreak 3. A Trice Of Verve 4. Locusts 5. The Gift 6. Deluge 7. Elegy 8. Grodek