Brainstorm: Wall Of Skulls

Het Duitse Brainstorm timmert reeds een hele tijd aan een muzikale carrière, meer bepaald sinds 1989. Dat leverde o.a. al twaalf full-albums zodat het gezelschap nu bij nummer dertien is aangekomen. ‘Wall Of Skulls’ telt elf tracks als we de intro meetellen. Met ‘Chamber Thirteen’ zorgt de band voor een intro die uitnodigt naar meer. Wat kerkgezang zorgt er meteen voor dat je aandacht gegrepen wordt, vooral als die uit deint richting kracht met een onheilspellend duister randje waarna ‘Where Ravens Fly’ naadloos op aansluit middels een goede opbouw, pakken kracht en melodie. Dat de heren daarmee geen nieuwe paden inslaan, is niet erg, want deze eerste volwaardige track zorgt ervoor dat kracht, melodie en aanstekelijkheid samen gebracht worden en dat we kunnen genieten van een mooi opgebouwd nummer waar bass (Antonio Ieva) en drums (Dieter Bernert) voor een stevige en toch soepele basis zorgen. De krachtige riffs (Torsten Ihlenfeld en Milan Loncaric (die beiden ook instaan voor aanvullende vocalen)) omlijsten het geheel, terwijl de machtige vocalen (Andy B. Franck) voor de rest zorgen. met een knappe, melodieuze gitaarsolo wordt het eerste nummer knap afgerond. We hebben zo alle ingrediënten van de sound van Brainstorm vernoemt en ook de overige negen kennen al die ingrediënten. Voeg daaraan toe dat de heren wat spelen met tempo’s en ritmes, met kracht, dreiging en aanstekelijkheid en je verkrijgt een album dat elke power metal liefhebber gemakkelijk zal kunnen overtuigen. We hebben onze luchtgitaar uit de kast gehaald, hebben sommige stukken fervent meegebruld, en oefenden onze nekwervels met headbangen. Kortom, we hebben genoten van elk van de tracks op dit nieuwe Brainstorm album. Geen van de nummers valt door de mand. Integendeel, het is moeilijker om een favoriete track aan te duiden, maar als je ons het mes op de keel zet, kiezen we voor het aan Judas Priest schatplichtige gedreven en energieke ‘Turn Off The Light’.

Luc Ghyselen (85)

AFM Records AFM 761-2

Tracklist: 1. Chamber Thirteen 2. Where Ravens Fly 3. Solitude 4. Escape The Silence 5. Turn Off The Light 6. Glory Disappears 7. My Dystopia 8. End Of My Innocence 9. Stigmatized (Shadows Fall) 10. Holding On 11. I, The Deceiver