Frailty: Tumši ūdeņi

Frailty is een doom / death metal band uit Riga, Letland en deze Letten hebben al sinds de oprichting in 2003 ondertussen vijf full albums op hun conto. Voor mij is dit (alweer) een nieuwe ontdekking en (opnieuw) één die er mag wezen. Van de taal begrijp ik niets maar dat deze band het klappen van de zweep kent in dit genre is al snel duidelijk. Muzikaal is dit top en een heel mooie afwisseling, ook binnen de nummers zelf, van doom en hardere momenten (death). Bovendien is dit album van een perfecte sound voorzien. De zang is grunt, bij momenten echt stevig en agressief, bij de zachtere stukken logischerwijze wat lichter. Sterkte van deze band is dat ze heel mooie melodische stukken combineren met het hardere werk en dat alles zo mooi in elkaar vloeit. Bij deze band is dit werkelijk top en dit komt vooral tot uiting vanaf het eerste nummer, maar vooral in het vierde ‘Azraela Svece’. Goh, dit album staat vol van prima nummers. De pure doom liefhebbers zullen mogelijks bij momenten wat afgeschrikt worden door het hardere en snellere werk maar de rustiger en tragere stukken zijn zo goed dat je dat er graag bijneemt. Voor fans van Novembers Doom, Decembre Noir en de steviger (beginjaren) albums van My Dying Bride en Paradise Lost. Stevig album maar pure klasse.

Bart Verlinde (90)

Independent release

Tracklist: 1. Tumsi Udeni Drumi Cukst Kresla 2. Es Degu 4. Azraela Svece 5. Pa Baltu Sniegu Nave Nak 6. Velu Mate 7. Tukstos Balsis