Hacktivist: Hyperdialect

Hacktivist is een Britse band uit Milton Keynes die “per toeval” werd opgericht in 2011. Dat toeval gaat dan over het feit dat rapper J. Hurley spontaan begon te rappen bij enkele demo nummers van oprichter en voormalig gitarist Timfy James die uit de band is gestapt in 2018. Het resultaat vonden ze destijds zo leuk dat er een volwaardige band uit ontstond. Bijster productief kunnen ze niet genoemd worden aangezien het tot 2016 duurde voor er een eerste full-album kwam met de titel ‘Outside The Box’, iets wat je behoorlijk letterlijk mag nemen want er zijn weinig bands (geen?) die klinken zoals Hacktivist. Ze worden vaak ingedeeld in de categorie “rap-metal” en ook de term “djent” wordt heel veel gebruikt als het over Hacktivist gaat maar ze hanteren een resem invloeden en stijlen in hun muziek waarbij de hoofdzakelijk gerapte teksten wellicht het meest in het oog springen. Vergelijkingen met andere bands zijn sowieso moeilijk maar in het geval van Hacktivist zo mogelijk nog meer dan anders. Verwacht je in geen geval bijvoorbeeld aan iets in de stijl van Clawfinger. Hoewel de zang compleet anders is, denken we bij de muziek in feite meest van al aan Pitchshifter. Kortom muziek die eigenlijk meerdere kanten opspringt, vaak eerder chaotisch klinkt – al zijn er zeker wel snedige opzwepende riffs te bespeuren – doorspekt met samples en vooral doorgaans heel erg groovy en zwaar. De raps erbovenop maken dat het zeker qua sfeer dezelfde agressie uitstraalt als het vermeldde Pitchshifter. De thema’s zijn dan ook sociaal en politiek geïnspireerd en nemen het establishment behoorlijk op de korrel. Vijf jaar zit er tussen de vorige album release en deze ‘Hyperdialect’. In die periode zijn er enkele bezettingswissels doorgevoerd waarbij die van oprichter Timfy James wellicht de meest opvallende is. We kunnen echter stellen dat het lange wachten méér dan beloond is. Dit is echt wel een knaller van een plaat geworden. Loodzware bassen, beukende drums, diep klinkende gitaarriffs overgoten met een zang die zowel bij de raps als bij de cleane vocals kippenvel bezorgt. De agressie spat ervan af terwijl de muziek dermate gevarieerd is dat je je geen seconde verveelt. Wie mooi uitgesponnen melodieën hoopt te horen, is eraan voor de moeite. Idem voor wie een stevige brul of rauwe grunts wil horen. Wie echter wil weten hoe ADHD klinkt als muziek, is bij Hacktivist aan het juiste adres. Wij vinden dit alvast geweldige muziek om volledig uit de bol te gaan in een moshpit. We hopen vooral dat we niet opnieuw vijf jaar moeten wachten op de opvolger.

K.H. (90)

UNFD Records

Tracklist: 1. Anti Emcees 2. Luminosity 3. Lifeform 4. Armoured Core (feat. Kid Bookie) 5. Turning The Tables 6. Currency 7. Hyperdialect (feat. Aaron Matts) 8. Dogs Of War 9. Ultima Dies 10. Planet Zero 11. How Dare You Exist 12. Reprogram