Oxblood Forge: Decimator

Het Amerikaanse Oxblood Forge werd in 2014 opgestart en staat geboekstaafd als een band die een mix brengt van doom en heavy metal. ‘Decimator’ is het eerste full-album van de heren na twee ep’s en een split met Mourn The Light. Door die laatste band zou Oxblood Forge eerder de kaart trekken van traditional heavy metal, want laten we eerlijk zijn, op dit eerste full-album horen we weinig terug die ons aan doom doet denken, maar veel meer die ons aan pure traditionele heavy metal doet denken. Zo komen een heel pak clich├ęs langs die ervoor zorgen dat wij het eigenlijk warm noch koud krijgen bij het beluisteren van de negen tracks op dit album. Ja, het is een samensmelting van vooral kracht en wat melodie waar bass en drums voor de basis zorgen, riffs voor de opbouw en wat voorspelbare gitaarsolo’s het geheel afronden. En dan hebben we het nog niet gehad over de vocalen. En, sorry, heren van Oxblood Forge, maar die klinken heel steriel en bij momenten enorm geforceerd. Ook op gebied van song opbouw blijven we eigenlijk op onze honger zitten en daar kan zelfs hun versie van Angel Witches’s ‘Sorceress’ niets meer aan verhelpen. We vermoeden dan ook dat Oxblood Forge groot is in de omgeving van Boston, waar de heren vandaan komen, maar om een internationale doorbraak te forceren is, naar onze bescheiden mening dan toch, heel veel meer nodig.

Luc Ghyselen (60)

Independent Release

Tracklist: 1.Into The Abyss 2. Decimator 3. Forged In Fire 4. Spirit Of Vengeance 5. Mortal Salience 6. Until The Gods Return (Hunt You Down) 7. Screams From Silence 8. Sorceress 9. Ironbound