Dodskold: Ödesriket

Het Zweedse black metal ensemble Dodskold is nog niet zo lang actief, meer bepaald van 2020, maar bezorgt ons nu het eerste full-album. ‘Ödesriket’ telt slechts zeven nummers en houdt de fervent black metal fans een goede veertig minuten in de band middels krachtig, om niet te zeggen furies, en duister geweld. De heren openen met ‘Sista Ridten’ en vallen meteen heel furieus, energiek en gedreven met de deur in huis. Wij omarmen de sound van Dodskold, die baadt in een duistere dreiging, meteen van harte. Een stevig en furieus tempo, rauwe vocalen en een heel energieke gedrevenheid valt ons ten dele met slechts even een korte “hapering” in het tempo. ‘Döderskan’ trekt zich langzaam op gang al voel je meteen dat een donkere dreiging je overvalt terwijl je de zwartgeblakerde riffs omarmt en je headbangend het ritme en tempo overneemt. Probeer niets van teksten te snappen, dat hebben wij ook al niet gedaan, al zouden de heren thema’s als de dood, duisternis, verwoesting, eenzaamheid, en koude woeste landschappen aansnijden. ‘Misärens triumf’ opent eerder aarzelend om langzaam aan kracht, tempo en duisternis te winnen terwijl een onheilspellende dreiging van meet af aan voelbaar is. In vergelijking met de eerste twee tracks ligt het tempo toch een stukje lager, maar qua intensiteit en gitzwarte duisternis oproepend is er niets verkeerd. Mag het ook even akoestisch? In ieder geval is dat wat er gebeurt tijdens de aanvangsfase van ‘Ty döden är lifvets lön’, waarna samenzang en keyboards voor een voller geluid zorgen. Eens de drums ook hun weg hebben gevonden wordt het nummer krachtiger, een stuk duisterder en krijgt je er ook een intense dreiging bij. ‘Jotunhedarna’ opent dreigend maar aan een rustig tempo om uiteindelijk, wanneer ook de drums hun intrede doen, energien en furieus verder te stomen terwijl ze alle obstakels in de duisternis vermijden of omver blazen middels intensiteit of de rauwe dreigende vocalen. Tja, wat moeten we nog meer uit de kast halen om je te overtuigen. Het energieke ‘Myrkskogh’ raast intussen doorheen onze speakers die nog net de zwartgeblakerde furie aankunnen. Afsluiten doet Dodskold met ‘Ödeskväde till riddersmark’ dat opent met pagan invloeden om die eigenlijk niet echt los te laten. We horen bij wijze van spreken bands als Wardruna en / of Heilung in een black metal jasje. Meteen voldoende om jullie te vertellen dat we echt wel heel intens hebben genoten van dit debuut. En indien de heren verder de weg op gaan van het afsluitende nummer zijn wij alvast fan. Maar, let wel, ook de overige zes tracks kunnen ons enorm bekoren. Black metal fanaten hebben er ieder geval een band bij om in de gaten te houden.

Luc Ghyselen (95)

Pesttanz Klangschmiede

Tracklist: 1. Sista ridten 2. Döderskan 3. Misärens triumf 4. Ty döden är lifvets lön 5. Jotunhedarna 6. Myrkskogh 7. Ödeskväde till riddersmark