Enemy Inside: Seven

‘Seven’ is het vervolg op ‘Phoenix’ en is dus het tweede album van het Duitse Enemy Inside, een moderne metalband met invloeden uit verschillende genres en met als boegbeeld zangeres Nastassja Giulia. Vergelijkingen met Amaranthe of Metalite zullen ongetwijfeld volgen. Ik kan nog wel een paar andere vergelijkbare bands uit de mouw schudden. Wat mij voornamelijk interesseert is wat Enemy Inside uit hun mouw schudt. ‘Crystallize’ bijt de spits af, een nummer dat blijft kleven dankzij een refrein met hoog meezing gehalte. ‘Alien’ maakt duidelijk wat de sound van de band is: moderne melodic death metal met invloeden uit power en symphonic metal. Nastassja mag de sound geheel dragen, maar haar stem doet dit meer dan voortreffelijk: helder en voorzien van een prachtig timbre. Verder kunnen we alleen maar lovend zijn over wat Evan K en Dave Harderik uit hun gitaren toveren. ‘Release Me’ vormt samen met ‘Crystallize’ en ‘Alien’ precies een gouden trio. Was dit een ep geweest, dan had de score monsterachtig hoog geweest. Nu volgen nog acht nummers. ‘Break Through’ had een waardige afsluiter geweest voor de ep die niet is. Nu brengt het rust en afwisseling na het initiële spervuur. ‘In My Blood’ wakkert het vuur weer aan, zonder in overdrive te gaan. ‘Bulletproof’ is terug Enemy Inside op kruiskoers. Wat me opvalt is dat je eigenlijk niet veel nieuws hoort, maar de nummers zeer genietbaar zijn en je je geen moment verveelt. Het spitsvondige dat je bijvoorbeeld bij een Beyond The Black terugvindt, is er (nog) niet. Maar een Enemy Inside in het voorprogramma van Beyond The Black zou zeker veel vrienden maken. En de pret houdt niet op, want ‘Seven’ is een knaller van formaat. ‘Black Butterfly’ mag er ook zijn, maar evengoed ‘Black And Gold’ en ‘Dynamite’. Afgesloten wordt er met ‘Crush’, een cover van Jennifer Paige. En die is ook dik in orde. En op die manier levert Enemy Inside een topalbum af. Ze hebben goede smaak bij Rock Of Angels Records. En Enemy Inside die mogen er gerust in zijn, wat zoveel kwaliteit onder de vleugels. ‘Seven’ is een prijsbeest.

Frederik Blieck (90)

Rock Of Angels Records

Tracklist: 1. Crystallize 2. Alien 3. Release Me 4. Break Through 5. In my Blood 6. Bulletproof 7. Seven 8. Black Butterfly 9. Black And Gold 10. Dynamite 11. Crush