Withered: Verloren

Het Amerikaanse Withered kan je niet in een bepaald muzikaal vakje plaatsen. Withered ging in 2003 van start maar van de originele line-up is enkel vocalist / gitarist Mike Thompson er nu nog bij. Op ‘Verloren’, het vijfde full-album van de band, hoor je verder drummer Beau Brandon, bassist Rafay Nabeel en Dan Caycedo (gitaar en vocals). Het viertal zorgt voor acht nummers die een zware en stevige mix vormen van vooral black en death metal elementen waarin de heren op goed geluk ook doom, grind en zelfs wat sludge laten in doorsijpelen. We willen al meteen meegeven dat tere of gevoelige zieltjes hier niets te zoeken hebben, daar het er hier heel krachtig, om niet te zeggen ruig aan toe gaat. Zelf zijn we beslist te vinden voor een portie loodzwaar beukend geweld met schreeuwerige vocalen en / of dreigend black metal gekrijs, maar bij Withered plakt de mayonaise niet echt. De reden? Daar hebben we eigenlijk een beetje het raden naar, maar we moeten wel eerlijk toegeven dat we niet zo’n fan zijn van de schreeuwerige vocalen. Ook hebben we een beetje moeite met de vaak vrij onverwachte wendingen die de nummers maken. Het ene moment hoor je bijvoorbeeld een vrij melodieuze gitaarsound (al zijn die eigenlijk met een vergrootglas te zoeken) en het volgende moment wordt je meegesleurd in een wervelend death metal stuk waarna een kort momentje doom je probeert te overtuigen. En dat allemaal in een tijdspanne van nog geen minuut. Kortom, het springt, naar onze smaak dan toch, iets te vaak van de hak op de tak. Maar dat is nog niet alles. Wat moet je bijvoorbeeld aanvangen met de immens bizarre en eigenzinnige geluiden tijdens ‘Passing Through…’? Sorry, maar dat is ook voor ons er volledig over. Tja, dan wordt het natuurlijk heel moeilijk om een album als ‘Verloren’ aan te raden, al kunnen we ons wel degelijk indenken dat er bepaald publiek te vinden is voor de sound van Withered anders kan je dit geen vijf albums lang volhouden.

Luc Ghyselen (45)

Season Of Mist / Underground Activists SUA 116

Tracklist: 1. By Tooth In Tongue 2. The Predation 3. Dissolve 4. Casting In Wait 5. Passing Through… 6. …The Long Hurt 7. Verloren 8. From Ashen Shores