Eyes: Perfect Vision 20/20

Als ik de combinatie van Zweden en melodieuze rock zie, staan mijn pijlen altijd hoog in de lucht gericht. Het is er immers de bakermat van dit genre en dan heb je het eenmaal moeilijk als je uit de massa wil opvallen. Laat nu net ‘veel attitude en uitzonderlijke genre creativiteit’ de woorden zijn waarmee de heren zichzelf aanprijzen. Eyes, ontstaan uit een levenslange vriendschap uit de dynamische jaren tachtig, kwam een paar jaar geleden weer bij elkaar dankzij regionaal live- en toursucces. Met leden van de legendarische Zweedse melodieuze rockers Aces High, heeft het gezelschap de kenmerken van hun vorige incarnatie genomen en het schreeuwend up to date gebracht. In de gelederen treffen we vijf getalenteerde muzikanten: zanger Peter Andersson, drummer Björn H. Lindbäck, keyboardspeler Åke David Rickard, gitarist Joakim Sandberg (die ook het album produceerde in de Smit & Jones Studios te Malmö) en bassist Anders Sellborn. Met ‘Perfect Vision 20/20’ krijgen we tien klassieke songs met grootse ambitie, met een duidelijke erfenis uit vergane tijd. De band putte repertoire uit tientallen jaren muziekgeschiedenis om songs te schrijven, componeren en arrangeren met teksten die indruk maken. Rock die zijn evolutie volgt van Britse traditie naar Amerikaanse melodieuze stadion- en radiomuziek. Met de positieve ingesteldheid van ‘Playing To Win‘ schiet de plaat op gang. Veel keyboard zorgt samen met een pittige ritmesessie voor een gemoedelijke sfeer, al word ik niet uit mijn sokken geblazen. Het knappe en catchy nummer zorgt toch voor een invulling van mijn verwachtingen. Wat zwaarder en dieper dreunend is ‘Turn Of Your Life’, dat het een pak grootser aanpakt. De toetsen zitten diep ingebakken wat een mooie knipoog naar Deep Purple in zich meedraagt. De band brengt echt wel een eigen stijl van nummers. De link naar de seventies is telkens groot en dat zorgt voor hedendaagse muziek met wortels die tot hun beginjaren doordringen. Zo ook het groovy ‘Get Out Of My Head’, dat rock en seventies uitademt met een knipoog naar The Rolling Stones. De ballad ‘This Is Us’ blinkt uit in mooiheid en simpelheid. De virtuoze gitaarsolo is egaal verdeeld, nooit opdringerig en zorgt daardoor voor een mooie kers op de taart. Een slepende ‘Never Back Down’ komt midden tussen ‘Falling In Between (The Joker)’ en ‘Shot Down In Flames’. Deze laatsten gaan stevig door en laten een swingende rock ’n rollkant van de band horen. Je kan de heren niet verwijten eentonig te zijn. Opnieuw variatie met een experimenteel en funky klinkend ‘More Than Meets The Eye’. Een eerder duistere kant ontdekken we in ‘In The Matrix’ door een trager en mysterieus ritme. Let op het knap gitaarwerk en het unieke slot dat het nummer weet te liften. Het venijn zit voor een deel in de start, want ‘Cry Another Day’ sluit melodieus en ritmisch af. Zo zorgt het gezelschap voor een positieve noot aan het einde van een klein uur variërende keyboard gedreven rockmuziek. Je voelt de jaren ervaring vloeien in de tien gebundelde nummers, die diverse kanten uitgaan. Ik word echter nooit echt omver geblazen, maar toch is de tiendelige collectie nieuw materiaal vlot verteerbaar. Het album bevat alles tussen een fast tempo straight-up rocker en een soul-zoekende melodieuze ballad. De inspiratie zal ergens een mengeling zijn van Led Zeppelin, The Rolling Stones en Deep Purple, maar dan op een eigen energieke manier met de achterliggende gedachte om je een goed gevoel te geven.

Rocking Klingon (72/100)

GMR Music

Tracklist: 1. Playing To Win 2. Turn Of Your Life 3. Get Out Of My head 4. This Is Us 5. Falling In Between (The Joker) 6. Never Back Down 7. Shot Down In Flames 8. More Then Meets The Eye 9. In The Matrix 10. Cry Another Day