Curse Of Eibon: Journey Into Madness (ep)

Hoewel corona de samenleving weinig goeds heeft gebracht en al zeker geen zegen bleek voor de culturele sector, heeft het hier en daar toch voor een creatieve boost gezorgd. Één van dergelijke opstoten van creativiteit – of was het eerder door verveling – resulteerde in Curse Of Eibon, een Zweeds viertal die voordien naam maakten in bands zoals Reek, Stone Brigade en Cynical Existance. Reeds eind 2020 brachten ze met ‘Book Of Eibon’ een eerste ep uit en nu is er al de opvolger ‘Journey Into Madness’. De bandleden hebben allemaal een zekere fascinatie voor horror en het occulte. Niet zelden vormen de schrijfsels van Howard Philips Lovecraft een bron van inspiratie voor de nummers. ‘Journey Into Madness’ is een conceptplaat geworden waarbij de verhalen gaan over dood, sterven en de gestorvenen… Kortom, vrolijke opgewekte muziekjes moet je niet verwachten bij Curse Of Eibon. Geopend wordt er met ‘Madness’ een spoken word intro door JM Burr die we ook nog terughoren op ‘Colors From Beyond’ waarbij je meteen in de meest onheilspellende droom terecht lijkt te komen. Wat je te horen krijgt, is op en top melodieuze death metal met een grafstem om van te huiveren en gitaren die zwaar en log klinken. Bij de intro moesten we spontaan terugdenken aan Bal-Sagoth met hun legendarische epische verhalende muziek en diepe stem. Maar die toer gaat Curse Of Eibon niet op. Ze houden de nummers vrij kort en krachtig met een speelduur die telkens draait rond de vier minuten. Wat opvalt, is het oog voor melodie en afwisseling terwijl het geheel toch echt wel zwaar en hard aandoet. Verre van brutale agressieve death metal dus maar frequent orkestrale stukken die worden afgewisseld met logge riffs en dan vaak een “slepende” gitaarlijn erdoorheen. Één en ander steekt werkelijk zeer knap in elkaar en doet geloven dat deze band al ettelijke jaren op de teller heeft – hetgeen dus hoegenaamd niet het geval is. Een indrukwekkend sterke ep voor wie death metal niet perse beukend moet zijn van de eerste tot de laatste noot. We kunnen niet wachten om te zien of een volledig album even begeesterend kan zijn.

K.H. (90)

IND

Tracklist: 1. Madness 2. Colors From Beyond 3. Forbidden Path 4. The Call 5. Whispers In The Dark