Jess and The Ancient Ones: Vertigo

Jess en co zijn begenadigde muzikanten, die reeds vele jaren operationeel zijn en ondertussen al vier albums en een rist EP’s en singles uitgebracht hebben. De stijl van de band leunt aan bij de psychedelische rock uit de late jaren zestig en begin jaren zeventig. In dat opzicht zou je ze kunnen plaatsen in het rijtje van Blues Pills, Nephila, Children Of The Sün, The Riven, Heavy Feather, Travelin’ Jack, Wucan, Wolvespirit, etc. Jess and The Ancient Ones is echter nog meer psychedelica, nog meer pop. Dus vergelijk ze eerder met The Doors, Janis Joplin of Jefferson Airplane, maar dan in een hedendaags kleedje. Acht nummers telt het nieuwe album. De sound lijkt me op dit album iets vrijer van de typische retro rock clichés, wat maakt dat het album iets moeilijker vast te pinnen is. Jess springt er natuurlijk uit met haar krachtige hoge stem. Verder valt het veelvuldig gebruik van het orgel op, en vooral de deuntjes die eruit lijken te rollen lijken gecreëerd alsof het een fluitje van een cent is. Dit alles wordt schitterend ondersteund door het gitaarspel, dat geenszins voorspelbaar is en bij momenten je echt wel meeneemt. Ik ga niet beweren dat dit hun beste album is, maar het is zeker een album dat alleen maar goeie nummers bevat die op een perfecte manier vertolkt worden. Het valt me wederom op hoe de Finnen toch wel een speciaal muzikaal volkje zijn. Kan ook niet anders zeker als je nationale held een componist is, die de naam Sibelius draagt. OK deze band is geen spek voor de bek van de gemiddelde heavy metal fan, maar tegenwoordig lopen er genoeg metal fans rond met een zeer ruime kijk. Als je Deep Purple weet te appreciëren, dan mag je Jess and The Ancient Ones zeker eens aan een luisterbeurt onderwerpen. Bovendien zijn ze live dik in orde.

Frederik Blieck (88)

Svart Records

Tracklist: 1. Burning Of The Velvet Fires 2. World Paranormal 3. Talking Board 4. Love Zombi 5. Summer Tripping Man 6. What’s On Your Mind 7. Born To Kill 8. Strange Earth Illusion