Clouds: Destin

Het internationaal doom gezelschap Clouds is geen onbekende voor wie houdt van melancholische, trage en slepende muziek. De band werd in 2012 opgestart door vocalist en multi-instrumentalist Daniel Neagoe. Ondertussen telt de discografie van Clouds zes full-album, een compilatie-album, een ep en wat singles. Het label Personal Records is reeds een tijdje bezig om de eerste full-albums van het gezelschap terug op de markt te brengen. Ook de ep ‘Destin’, origineel op de markt gebracht in 2017 krijgt van het label een herkansing, maar dan wel aangevuld met vier extra nummers. ‘The Wind Carried Your Soul’, ‘Fields Of Nothingness’, ‘Nothing But A Name’ en ‘In This Empty Room’ zijn vier tracks die een samensmelting zijn van hardere momenten en rustiger, melancholische stukken waar verlies, droefheid, angst, wanhoop en rouw deel van uitmaken. Dit viertal zorgt voor een heel mooie beklijvende luisterervaring met wondermooie muziek die je niet uit de bol doet gaan of waarop je heerlijk kan headbangen, maar die wel diep in je ziel en je onderbewustzijn kerven. Vier nummers ook die je, naar ons gevoel dan toch, beter in een luie zetel absorbeert, dan tijdens een concert of festival waar je moet recht staan. Naast de afwisseling in tempo, ritme en kracht, krijg je ook heel wat variatie te horen op vocaal vlak daar vrouwelijk stemmen, mannelijke stemmen en stevige zware grunts aan bod komen. Een schitterend voorbeeld daarvan krijg je met ‘In This Empty Room’, een schitterend opgebouwd nummer dat elke zichzelf respecterende doom fan eigenlijk in zijn collectie zou moeten hebben. Samen met de drie overige nummers, ‘You Went So Silent’, ‘Even If I Fall’ en ‘Errata’, die hier akoestisch te horen zijn én zo ook op de originele versie van de ep te vinden zijn, vormen deze tracks voor een schitterende kennismaking in al zijn facetten van deze band. Wie de band al een tijdlang tot zijn favorieten rekent, zal moeten uitkijken wat hij / zij al in de platenkast staan heeft. Wij vinden het enkel spijtig dat ons promo-exemplaar niet wat meer info bevat bijvoorbeeld over de line-up van de hier gebrachte nummers want er zijn nogal wat wisselingen geweest in de jaren bij Clouds. Maar laat dit je niet weerhouden om te genieten van een prachtige muzikale trip.

Luc Ghyselen (90)

Personal Records

Tracklist: 1. The Wind Carried Your Soul 2. Fields Of Nothingness 3. Nothing But A Name 4. In This Empty Room 5. You Went So Silent 6. Even If I Fall 7. Errata