Clouds: Departe

‘Departe’ is reeds het tweede oudere album dat Clouds heruitbrengt in 2021. Dit jaar brachten ze ook al een nieuwe editie uit van hun debuutalbum ‘Doliu’. Waarom de band dit doet is mij een raadsel, maar niet getreurd: zo kunnen we opnieuw kennismaken met het ganse oeuvre van deze toch speciale maar prima band. ‘Departe’ was hun tweede album, uitgebracht in 2016. En het is ook een prima plaat waar funeral doom met huiveringwekkende diepe grunts afgewisseld worden met enige mooie cleane zang. Op dit album ligt de nadruk wel meer op het zware, trage en logge funeral doom gehalte en zijn de ingetogener stukken (met cleane zang) eerder ondergeschikt terwijl er op andere albums een beter evenwicht is tussen de beide stijlen. Hierdoor is het album wat eentoniger en zal daarom waarschijnlijk minder aanslaan bij een groter publiek maar eerder bij de die hard funeral doom fans. Voor mij is het minst goede album van Clouds wat ik ken, al blijft het uiteraard wel zeer goede muziek. Sterke punt van deze band, naast de super muzikanten is de zang van Jon Aldara (Hamferð) die diverse zangstijlen perfect beheerst en met erg veel gevoel zingt. Dit album doet vaak aan de beginjaren van Anathema denken. Dezelfde wat depressieve sound afgewisseld met enig mooie rustiger stukken die toch een wat lichter gevoel geven aan de toch sombere en zwaarmoedige sound. Tja, Clouds: muzikaal een schitterende band, top in zijn genre maar voor een select publiek van fans van dit genre. Voor vele metalfans zal dit te traag, te eentonig en te zwaarmoedig zijn. Ik vind het echter schitterende muziek maar niet om al hun cd’s na elkaar te beluisteren.

Bart Verlinde (85)

Personal Records

Tracklist : 1. How Can I Be There 2. Migration 3. In The Ocean Of My Tears 4. In All This dark 5. Driftwood 6. I Gave My Heart Away