Various Artists: Alligator Records, 50 Years Of Genuine Houserockin’ Music

Wie zich ook maar een heel klein beetje verdiept in blues, en aanverwante subgenres, kent ongetwijfeld het label Alligator Records. Dit label zorgde in 1971 voor zijn eerste album-release met ‘Hound Dog Taylor & The Houserockers’. De flyer die het album aankondigde vermeldde toen reeds de slogan “Genuine Houserockin’ Music’ en tot op heden is die slogan in gebruik. Het label, opgestart, en nog steeds gerund, door bluesfanaat Bruce Iglauer zat eigenlijk reeds een paar jaar eerder in de pijplijn, want Bruce “ontdekte” in een South Side bar in Chicago in januari 1970 een bandje dat rauwe, maar intense blues bracht. Een gedreven band met de raspende en rauwe stem van Hound Dog Taylor en zijn doordringend werk op slide gitaar. Dit, aangevuld met bass (Brewer Phillips) en drums (Ted Harvey), liet een immense indruk na op Bruce dat hij vond dat dit trio een album op de markt moest hebben. En zo geschiede, want Bruce zelf zorgde voor dat eerste titelloze album van de band. Fans en pers vonden het geniaal en Alligator Records was geboren. Intussen zijn we vijftig jaar verder en zorgde het label voor zo’n driehonderdvijftig albums, waaronder tal van klassiekers in het genre. Niet raar natuurlijk als je weet dat een pak toppers en subtoppers uit het genre onderdak vonden, of nog steeds vinden, bij Alligator Records. Om die vijftigste verjaardag extra in de verf te zetten, zorgt het label nu voor deze compilatie. Drie cd’s vol (h)eerlijke “Genuine Houserockin’ Music” (meer dan tweehonderddertig minuten!) van o.a. Hound Dog Taylor, Koko Taylor, Son seals, Johnny Winter, Albert Collins, James Cotton, William Clarke, The Paladins, Kenny Neal, Katie Webster, Carey Bell, Joe Louis Walker, Janiva Magness, Lil’ Ed & the Blues Imperials, Roomful Of Blues, Billy Branch, Shemekia Copeland, The Cash Box Kings, Chris Cain en Nick Moss. Dit is maar een bescheiden greep uit het aanbod op deze drie schijfjes want je krijgt hier achtenvijftig nummers te horen uit de roemrijke Alligator Records catalogus. Stuk voor stuk nummers die het label (en de artiesten in kwestie) mee groot hebben gemaakt, stuk voor stuk nummers die een heel pak bluesfanaten kennen, maar er niet genoeg van krijgen, stuk voor stuk nummers die de geschiedenis van het label in het bijzonder en van de blues in het algemeen hebben mee geschreven, … Kortom, dit is een schitterende compilatie voor elke niet blues fanaat. Maar ook bluesfanaten zullen wel nog een paar nummers aantreffen die in hun collectie ontbreken, of zullen nog wel een artiest ontdekken waarvan ze nog niet alles in huis hebben. En al heb je al die nummers ergens op vinyl of op cd in je collectie staan, dan nog is dit een zalige compilatie om te beluisteren. Doe jezelf of een van je vriend(inn)en een cadeau en haal, als de bliksem, deze ‘Alligator Records, 50 Years Of Genuine Houserockin’ Music’ in huis.

Luc Ghyselen (90)

Alligator Records

Tracklist: cd 1: 1. Hound Dog Taylor & The HouseRockers – Give Me Back My Wig 2. Koko Taylor – I’m A Woman 3. Big Walter Horton with Carey Bell – Have Mercy 4. Fenton Robinson – Somebody Loan Me A Dime 5. Professor Longhair – It’s My Fault, Darling 6. Son Seals – Telephone Angel 7. Johnny Winter – Lights Out 8. Albert Collins – Blue Monday Hangover 9. James Cotton – Little Car Blues 10. Albert Collins, Robert Cray & Johnny Copeland – The Dream 11. William Clarke – Pawnshop Bound 12. Lonnie Mack – Riding The Blinds (Live) 13. Lonnie Brooks – Cold Lonely Nights (Live) 14. Luther Allison – Soul Fixin’ Man (Live) 15. Clarence “Gatemouth” Brown – Got My Mojo Working 16. Saffire, The Uppity Blues Women – Sloppy Drunk 17. Roy Buchanan – That Did It 18. The Paladins – Keep On Lovin’ Me, Baby // cd 2: 1. Michael Burks – Love Disease 2. Kenny Neal – I’m A Blues Man 3. The Holmes Brothers – Run Myself Out Of Town 4. Little Charlie & The Nightcats – Jump Start 5. Katie Webster – I’m Still Leaving You 6. Smokin’ Joe Kubek & Bnois King – Don’t Lose My Number 7. The Kinsey Report – Corner Of The Blanket 8. Carey Bell – I Got A Rich Man’s Woman 9. C.J. Chenier & The Red Hot Louisiana Band – Au Contraire, Mon Frere 10. Mavis Staples – There’s A Devil On The Loose 11. Michael Hill’s Blues Mob – Presumed Innocent 12. Steady Rollin’ Bob Margolin – Not What You Said Last Night 13. Billy Boy Arnold Man – Of Considerable Taste 14. Cephas & Wiggins – Ain’t Seen My Baby 15. Long John Hunter – Marfa Lights 16. Dave Hole – Phone Line 17. Eric Lindell – Josephine 18. Joe Louis Walker – I Won’t Do That 19. Janiva Magness – That’s What Love Will Make You Do 20. The Siegel-Schwall Band – Going Back To Alabama 21. Corey Harris & Henry Butler – Why Don’t You Live So God Can Use You? // cd 3: 1. Marcia Ball – Party Town 2. Lil’ Ed & The Blues Imperials – What You See Is What You Get 3. Roomful Of Blues – In A Roomful Of Blues 4. Billy Branch & The Sons Of Blues – Blue And Lonesome 5. Christone “Kingfish” Ingram – Outside Of This Town 6. Shemekia Copeland – Clotilda’s On Fire 7. Curtis Salgado – The Longer That I Live 8. Selwyn Birchwood – Living In A Burning House 9. Elvin Bishop & Charlie Musselwhite – Midnight Hour Blues 10. The Cash Box Kings – Ain’t No Fun (When The Rabbit’s Got The Gun) 11. Tommy Castro & The Painkillers – Make It Back To Memphis (Live) 12. JJ Grey & Mofro – A Woman (Live) 13. Rick Estrin & The Nightcats – I’m Running 14. Coco Montoya – You Didn’t Think About That 15. Tinsley Ellis – Ice Cream In Hell 16. Chris Cain – You Won’t Have A Problem When I’m Gone 17. Guitar Shorty – Too Late 18. The Nick Moss Band featuring Dennis Gruenling – The High Cost Of Low Living 19. Toronzo Cannon – The Chicago Way