Wooden Veins: In Finitude

‘In Finitude’ is het debuutalbum van de Chileense band Wooden Veins, opgericht door ex bandleden van Mourning Sun, een heel goede rustige doom band die ooit nog live te bewonderen viel op Metal Female Voices Fest in Wieze. Ook deze band speelt melancholische doom maar iets pittiger en sneller dan Mourning Sun. Toch blijft de nadruk op het atmosferische, melancholische, rustige liggen. Luister maar naar de erg gevoelige openingstrack ‘Thin Shades’, een erg mooi nummer met aangrijpende cleane zang. ‘Beyond Words’ is het snelste en hardste nummer van dit album maar mag er ook best wezen dankzij de leuke riffs, prima drum en opnieuw erg geslaagde cleane zang. ‘Herradura’ is dan weer een mix van iets sneller tempo zonder het gevoelige aspect te vergeten. Er komen heel mooie tempowisselingen aan bod in dit nummer. ‘Mirages’ is het langste nummer van dit album en is een pareltje. Pure melancholie met klagerige maar mooie cleane zang en treurige gitaren: zo moet melancholische metal of doom klinken, naar onze smaak. ‘The Veiled Curse’ is een mooie mix van doom en gothic, het tempo ligt wat hoger maar toch blijven we die zeurderige, klagerige ritmes en zang horen. Het doet wat aan Tiamat denken, al is het opnieuw een beresterk nummer. ‘Invern’ heeft dan weer veel Hamfero invloeden, maar dan wel zonder het gegrunt maar wel met de trage, emotionele, wat desolate stukken met hier en daar lichte uitbarstingen. ‘In Finitude’ zou dan best passen op het laatste album van Swallow The Sun met zijn wanhopige sound met hier en daar wat snellere stukken en pittige drums maar steeds weer met die erg emotionele zang. Voor mij is dit een geweldige debuutplaat. Alles klopt: sterke nummers, zeer goede muzikanten, zeer goede zang, en een perfecte sound. Meteen een absolute aankooptip voor fans van doom en melancholische metal.

Bart Verlinde (88)

The Vinyl Division

Tracklist : 1. Thin Shades 2. Beyond Words 3. Herradura 4. Mirages 5. The Veiled Curse 6. Invern 7. Empty Arcs 8. In Finitude