Morgarten: Cry Of the Lost

Het Zwitserse Morgarten combineert melodic black metal met folk metal. Deze band werd in 2005 opgestart en zorgde met ‘Risen To Fight’ in 2015 voor een eerste full-album. Een album dat ons wel beviel en ook live in concert kon het gezelschap op onze waardering rekenen. De perstekst hemelt het huidige vijftal – Pierric (lead vocals, gitaar, doedelzak), Ilann (gitaar, backing vocals), Cedric (bass, backing vocals), Maël (keyboards) en Joël (drums) – nog wat extra op, maar daar trappen we niet in. Te meer ook omdat het kwintet wel degelijk stappen heeft gezet in vergelijking met het debuutalbum. We krijgen immers een vollere sound te horen die naar ons gevoel enkel kan ontstaan wanneer een band beter op elkaar is ingespeeld en ze extra ervaring hebben opgedaan middels buitenlandse concert tournees. Hoe dan ook, ‘Cry Of The Lost’ bevalt ons wel. De duistere en dreigende kracht die van de nummers uitgaat wordt mooi afgewisseld met opwekkende, maar ook best wel krachtige, stukken die je eerder met folk metal associeert. De heren hebben van dit tweede album een conceptalbum gemaakt in die zin dat ze hier een aantal belangrijke momenten belichten van een Zwitserse middeleeuwse legende met de naam Arnold von Winkelried. En zonder dat de heren ons werkelijk omver blazen, moeten we toegeven dat de heren ons weten te bekoren. Niet dat een van de nummers er daadwerkelijk boven uit steekt, maar meer omdat de heren de lat vrij hoog hebben gelegd en elk nummer ons vlotjes over de streep trekt. De ene keer gebeurt dit middels dreigende black metal stukken, een andere keer zijn het de folk metal stukjes die ons iets meer bekoren. Dit om maar aan te geven dat elk nummer mooi wordt opgebouwd en de verschillende ingrediënten die de sound van Morgarten uitmaakt mooi laten samen komen. Kracht, dreiging, melodie en souplesse gaan hier immers mooi samen en zorgen voor een werkstuk dat ons in ieder geval geen seconde heeft verveelt. Zodoende kijken we er al naar uit om Morgarten nog eens tijdens een live concert aan het werk te horen en te zien.

Luc Ghyselen (85)

Inner Wound Recordings IW 83092

Tracklist: 1. Frères D’armes 2. To Victory 3. Tales Of My Lands 4. First Blood 5. Sons Of Darkness 6. Oath Of Allegiance 7. Peaceful Soul Of The Dying 8. Die Or Fight 9. Backed To A Flayed Tree 10. Dawning Of The Reborn 11. The Last Breath 12. Meeting The Almighty