Rituals Of The Dead Hand: With Hoof And Horn

Rituals Of The Dead Hand is met ‘With Hoof And Horn’ aan hun tweede album toe, maar met zulke ervaren rotten achter de muzikanten hoeft het niet te verbazen dat de sound er al helemaal staat. ‘With Hoof And Horn’ trakteert ons op snedige, dissonante sludge met de doeltreffende, ritualistische eenvoud van een Oldd Wvrms, maar dan met heel wat extra elementjes die het geheel een meerwaarde geven. Bariton mannenkoren die duister Latijn scanderen, desoriënterend achtergrondgekerm, kerkklokken en nachtelijke bosgeluiden, het zijn maar enkele voorbeelden van hoe de constante basislaag verkwikkend doorbroken wordt en het geheel een extra dimensie krijgt. ‘With Hoof And Horn’ is niet zomaar muziek, het is letterlijk een luisterervaring die je meetrekt in een donker narratief: de occulte geschiedenis van de Bokkenrijders. Het trio slaagt er heel goed in om een vuil, mysterieus en beklemmend sfeertje te creëren dat je in het onderwerp onderdompelt. Een auditieve nachtmerrie, een bad trip op hallucinogene kruiden. Het folkloristische thema vertaalt zich ook in een ietwat pagan gitaarlijntje op ‘Suphur’, maar black metal blijft zeker de toon zetten. ‘Sulphur’ en ‘Vuurstaeck’ geven donkere partijen met een hoog Burzumgehalte ten beste terwijl op ‘Inception’ gradueel wordt geaccelereerd van doom naar volwaardige black metal met een heerlijk dissonant riffje. Her en der, zoals op ‘The Defiling Days’ en ‘Vuurstaeck’, bespeuren we zelfs een death metal vibe. Heel wat variatie dus en dat is maar goed ook, want behoudens de intro duren alle tracks een goede tien minuten en enkel op ‘The Defiling Days’ voelt het wat uitgerokken. Zeker afsluiter ‘Vuurstaeck’ is een dijk van een nummer, met een sterke opbouw en samenhang tussen vocals en muziek. Alle elementen die deze band sterk maken, komen hier samen en de trip eindigt in ijzingwekkend, haast onmenselijk gekrijs op het geknapper van de brandstapel. Een dikke aanrader dus voor wie van rituele sludge, ziekelijke black metal en atmosferische drone houdt! Denk aan Oldd Wvrms, Burzum, Akhlys…

Sam Bruynooghe (80)

Dunkelheit Produktionen

Tracklist: 1. Praesemino 2. Sulphur 3. Inception 4. The Defiling Days 5. Vuurstaeck