Ancient Wisdom: A Celebration In Honour Of Death

Opgestart in 1992 als Pain werd de naam al vlug gewijzigd tot Ancient. Onder die naam werd een demo, ‘Eye Of The Serpent’, op de markt gebracht om in 1993 de naam te wijzigen tot het huidige Ancient Wisdom. Een nieuwe demo, ‘Through Rivers Of Eternal Blackness’ (1994), volgde vooraleer de band voor een eerste full-album zorgde. ‘For Snow Covered The Northland’ was reeds klaar in 1994, maar werd pas uitgebracht in 1996. Intussen had oprichter, mastermind, songschrijver, multi-instrumentalist Marcus E. Norman beslist om alleen verder te gaan met de naam Ancient Wisdom. Nog drie full-album volgden – ‘The Calling’ (1997), ‘… And The Physical Shape Of Light Bled’ (2000) en ‘Cometh Doom, Cometh Death’ (2004) – vooraleer het project Ancient Wisdom in de koelkast werd gestopt tot spijt van heel wat black metal adepten. Nu is er, bijna uit het niets, nieuw werk van Ancient Wisdom middels dit zeven tracks tellend ‘A Celebration In Honour Of Death’. Opener ‘Haec Est Mors Secunda’ kan je als intro beschouwen, maar dan een die je meteen op het juiste spoor zet middels een dreigende bombastische sound waar kracht en duisternis samensmelten en waar koorgezang voor hemelse stemmenpracht zorgt. Een binnenkomer van formaat al is dit niet echt de sound waar Ancient Wisdom voor staat, want hier ontbreken nog de rauwe dwingende vocalen van Marcus. Die zijn te horen vanaf ‘Breaking The Circle Of Life’ en voegen een extra element toe aan de eerder neergezet sound. Ze duwen ook het orkestrale bombastische weg zodat extra rauw en ruwheid ontstaat. Tempo en ritmewisselingen zorgen voor verschillende graduaties in dreiging, kracht, duisternis en kilte zodat een heel beklijvend geheel ontstaat dat onze aandacht volledig opeist. Op dat elan gaat Ancient Wisdom dan verder. Soms uiterst ruw en rauw, soms eerder melodieus en zelfs sporadisch wat bombastisch met de nagenoeg perfecte mysterieuze koorzang. Variatie alom dus die voor een schitterend uit resultaat zorgt, want ‘A Celebration In Hounour Of Death’ is een vijftig minuten durend werkstuk geworden die geen seconde verveelt. Black metal fanaten hebben geen andere keuze en moeten dan ook dit album aan hun collectie toe voegen. En … hopelijk moeten we geen zeventien jaar wachten op een vervolg!

Luc Ghyselen (96)

Avantgarde Music av 417

Tracklist: 1. Haec Est Mors Secunda 2. Breaking The Circle Of Life 3. Architect Of Death – Laudamus Te 4. The Coronation 5. Those Who Do Not Exist 6. And God Saw 7. Towards Your Destruction