Lycia: Casa Luna (ep)

Het Amerikaanse Lycia werd in 1988 in Temple, Arizona opgestart. Het was Mike VanPortfleet die de band eigenlijk als solo-project opstartte, maar van het een kwam het andere, al is hij wel de enige die op alle releases van de band te horen is. De band kreeg een enorme boost toen hun ‘The Burning Circle And The Dust’ uit 1995 door AllMusic uitgeroepen werd als “a high point of American dark rock”. Lycia staat dus voor dark rock of dark wave wat inhoudt dat je hier dus geen gebrulde vocalen, gierende gitaren en / of denderende drums zal aantreffen. De zes tracks op deze ‘Casa Luna’-ep baden in een duister licht waar synths overheersen, die je meevoeren op rustiger, dansbare nummers. Dansbaar in de zin dat je gewoonweg wat tegen elkaar kan opschuren als je dat wil. Voeg daar de rustige eerder hypnotiserende stem van ofwel Mike ofwel Tara Vanflower aan toe en je begrijpt waar dit heen gaat. De zes tracks op deze ep zijn niet allen even nieuw. Zo werden ‘Except’ en ‘Galatea’ reeds in 1989 geschreven maar we konden de nummers enkel horen als ruwe demo. Nu zijn ze volledig afgewerkt. Ook een knipoog naar flamenco die Mike al in zich heeft sinds 1983 wordt hier nog eens van onder het stof gehaald. Ook een voorliefde voor elektronische muziek en art rock komt hier aan bod tijdens ‘Salt & Blood’. Het meest “heavy” nummer is ongetwijfeld ‘Do You Bleed?’ waar de stem van Tara je van je melk brengt, ondersteund door synth klanken en een onderhuids beukend drumpatroon. Echt grote van dark wave / dark rock is ondergetekende niet en dit werkstuk van Lycia zal dan ook niet zo vaak maar in mijn cd speler te vinden zijn. Toch kunnen we ons inbeelden dat hier een groot publiek voor open staat. Wij zijn langs de ene kant enkel verrast dat een label als Avantgarde Music dit werkstukje op de markt brengt. Langs de andere kant kunnen we hun keuze dan wel begrijpen.

Luc Ghyselen (60)

Avantgarde Music av 419

Tracklist: 1. A Quiet Way To Go 2. Do You Bleed? 3. Except 4. On The Mezzanine 5. Galatea 6. Salt & Blood