Ape Vermin: Arctic Noise (ep)

Het uit Valdese, North Carolina afkomstige trio Ape Vermin was ons tot nu toe onbekend. – Ja hoor, ook wij, als reviewer, “ontdekken” nog elke dag bands. – Het duurde niet lang vooraleer we wat info vonden omtrent de band op het wereldwijde web, wat toch een enorme bron van informatie is. Ape Vermin werd in 2017 opgestart. Een eerste teken van leven kwam er middels het vijf tracks tellende ‘Sonic Monolith’ (2018). Intussen lijkt Brett Lee (vocals, vocals, synthesizer) de enige overblijver van die line-up die tegenwoordig vervolledigt wordt met Charlie Burleson (drums) en William Deal (bass). Het trio zorgt met ‘Arctic Noise’ voor een drie tracks tellende ep die liefhebbers van o.a. Conan, Sleep, High On Fire tot misschien zelfs Clutch zou moeten kunnen overtuigen. De heren zetten dus een sound neer die een samensmelting lijkt te zijn van doom, sludge en rock. De drie tracks op deze ‘Arctic Noise’ zijn lang uitgesponnen stukken zoals we er wel meerdere krijgen in het (sub)genre. Trage en slepende passages worden afgewisseld met iets pittiger stukken, maar steeds staat een alles verpletterende kracht centraal. Opener ‘Megaliths Of Echos’ zit meteen de toon. Deze meer dan zeventien minuten voortdurende dreun op gebied van sonische kracht is een samensmelting van de (sub)genres waarover we het eerder hadden en laat weinig aan de verbeelding over wat betreft het subgenre. Wel is het een nummer dat middels hier en daar wat extra aanpassingen kan uitgroeien tot een mastodont van onbeperkte duur. Iets zoals indertijd ook het Amerikaanse Grateful Dead kon: een nummer brengen en de concerttijd was gevuld. Ook de twee overige tracks op deze ep liggen in diezelfde lijn al zijn ze hier wel een stuk korter gehouden. ‘Ancient Ruin’ heeft genoeg aan iets meer dan vijf minuten, maar laat nog steeds een loodzware mix van doom en sludge op je los met heir en daar wat minimale accenten boogie rock. En ook het afsluitende titelnummer (net geen zeven en halve minuut) gaat op dit elan verder. Meteen voldoende om ons over de streep te trekken, maar toch blijven we de eerder vermeldde invloeden als de betere bands beschouwen.

Luc Ghyselen (75)

Independent Release

Tracklist: 1. Megaliths Of Echo 2. Ancient Ruin 3. Arctic Noise