Adarrak: Ex Oriente Lux

Singapore en metal: een combinatie die we niet zo vaak tegenkomen. En toch, check alvast het debuutalbum van Adarrak. ‘Ex Oriente Lux’ wordt fysiek uitgebracht op het Russische label Satanath Records en digitaal via Blood Blast Distribution. En vooral omdat ook Blood Blast Distribution mee in de dans springt, spitsen we graag onze oren. Adarrak is een samenwerking van vocalist Gustavo Valderrama, bassist Zigor Munoz en gitarist Emmanuel Georgi Bi. Als vaste drummer contacteerde het trio voor dit album Robin Stone terwijl een aantal gast gitaristen elk een solo mochten inspelen. Het eindresultaat mag duidelijk gehoord worden. Opener ‘Final Ethos Demise’ beukt meteen de deur open in stijl met kracht en agressie in een energiek en gedreven werkstuk waar de heren al voorzichtig experimenteren met tempo en ritmewisselingen. We willen de term progressive death metal nog niet ten volle gebruiken, maar je doet helemaal niets mis met die te laten vallen. Vooral het gitaarwerk van Emmanuel George Bi zorgt ervoor dat we al grote ogen trekken. ‘Into The Abyss’ volgt en hier spelen de heren met stops en tempo en ritmewisselingen dat het een lieve lust is. Toch straalt ook dit werkstuk kracht, agressie en brutaliteit uit. De weergaloze gitaarsolo is hier van Nicholas Chang. ‘Mettle’ bevestigt enkel maar, opnieuw zorgen de heren voor een heel knap opgebouwd werkstuk waar wisselingen in tempo en ritme aan de lopende band worden geproduceerd. En ook nu weer zullen gitaarfanaten hier enorm van smullen. Tijdens ‘Bereft’ trekt Gustavo alle registers open en horen we hem met zowel krachtige cleane stem als met rauwe grunts, als met diepe brullen. De gitaarsolo wordt hier verzorgd door niemand minder dan Marty Friedman (ex Megadeth). We zijn vier tracks ver en we hebben ons nog geen milliseconde verveelt. Met ‘Withering’ gaat het gezelschap gewoonweg op zijn elan verder. Met complexe tempo en ritmewisselingen, superbe gitaarwerk, overweldigende vocalen, diepe basslijnen en denderende drumpatronen zet Adarrak nog een nummer waar we gewoonweg de “K” van “grote Klasse” moeten bij vermelden. Ook voor ‘Through The Fabric Of Time’ komen we lofbetuigingen te kort. Daar doet ‘Beneath The Vault Of The World’ in niets voor onder. Gustavo speelt met zijn verschillende stemmen, de tempo en ritmewisselingen vliegen ons om de oren en het gitaarspel is gewoonweg verbluffend. De heren sluiten af met het energieke ‘Fire Will Cleanse’, een instrumentaal nummer waarvoor ze nog een laatste gast gitarist opriepen. Edmund “Ed Quekstein” Quek mag hier voor een sublieme gitaarsolo zorgen terwijl ook Emmanuel George Bi al lang heel goed weet wat hij moet als hij een gitaar in de hand heeft. Vanaf nu doen we heel zeker niet meer neerbuigend als we een metal band ontdekken uit een of ander “exotisch” metalland. Als Adarrak nog zoiets onze kant opstuurt voorspellen we dit gezelschap een fantastische muzikale carrière. Dit is alvast “de ontdekking van de maand” om niet te zeggen “de ontdekking van het jaar”! Echt vaak vallen we niet meer van onze stoel, maar om een album als dit ‘Ex Oriente Lux’ als debuut af te leveren, … daarvoor maken wij alvast een heel diepe buiging!

Luc Ghyselen (98)

Satanath Records / Blood Blast Distribution

Tracklist: 1. Final Ethos Demise 2. Into The Abyss 3. Mettle 4. Bereft 5. Withering 6. Through The Fabric Of Time 7. Beneath The Vault Of The World 8. Fire Will Cleanse