Rebellion: We Are The People

Het Duitse Rebellion – verwar zeker niet met hun landgenoten van de gelijknamige black metal / death metal band – werd in 2001 opgestart door Uwe Lulis (gitaar) en Tomi Göttlich (bass) in 2001 toen die beide heren Grave Digger de rug hadden toegekeerd. Michael Seifert sprong aan boord als vocalist terwijl Randy Black (drums) en Björn Eilen (gitaar) het gezelschap volledig maakten. We zijn ondertussen zo’n twintig jaar later en enkel Tomi en Michael zijn Rebellion al die tijd trouw gebleven. Ook de sound bleef steeds intact: een mix van (traditionele) heavy metal en power metal. ‘We Are The People’ is ondertussen het negende full-album van Rebellion. Tomi en Michael worden hier bijgestaan door Sven Tost (drums) en de gitaristen Fabrizio Costantino en Martin Giemza. ‘We Are The People’ behelst een concept album in die zin dat elk nummer over de talrijke oorlogen gaat vanaf de Franse revolutie tot en met wereld oorlog twee. Telkens opnieuw vind Rebellion dat racisme en nationalisme de ware aanleidingen waren voor elke oorlog. Toch eindigt het vijftal met een positieve noot: de hoop op een een gemaakt Europa war het plaats is voor nationalisme. Een mooi opzet dat zich vertaald in twaalf nummers die liefhebbers van heavy metal / power metal wil zullen weten te waarderen. Toch blijven wij wat op onze honger zitten. In de eerste plaats door het stem timbre van Michael dat ons niet echt ligt. Maar daarnaast vinden we dat Rebellion iets te dicht bij de standaard clichés van het (sub)genre is blijven steken en dat de heren, met nochtans heel wat ervaring op de teller, het niet hebben aangedurfd van de geijkte paden af te stappen. Begrijp ons echter niet verkeerd. ‘We Are The People’ telt krachtige tracks waar menig liefhebber van het (sub)genre een deel van zijn energie zal op kwijt kunnen, daar elke track uitnodigt tot headbangen, meebrullen en luchtgitaar spelen. Maar het is net alsof het vijftal iets te veel op “safe” speelt, en te veel binnen de uitgestippelde lijntjes van het (sub)genre blijft steken om ons daadwerkelijk over de streep te trekken. Wij hadden graag een pak meer wendingen of variaties gehoord die we vooraf niet hebben weten te voorspellen. ‘We Are The People’ is dus, voor fans het genre, een oké-album, maar zeker geen “must have” en … we geloven niet dat de Rebellion hier een pak extra fans mee zal winnen.

Luc Ghyselen (70)

Massacre Records

Tracklist: 1. Voices Of War 2. Risorgimento (Tear Down The Walls) 3. Liberté, Égalité, Fraternité 4. Sweet Dreams 5. Vaterland 6. Verdun 7. Ashes To Light 8. Gods Of War 9. Shoa (It Could Have Been Me) 10. World War II 11. All In Ruins 12. We Are The People