Flotsam and Jetsam: Blood In The Water

Met ‘Blood In The Water’ is het Amerikaanse Flotsam and Jetsam aan zijn vijftiende full-album toe. De band werd in 1981 gevormd als Paradox. Ook de namen Dredlox en Dogz werden een tijdje gebruikt, maar sinds 1984 kiest het gezelschap resoluut voor Flotsam and Jetsam als bandnaam. Terwijl bands als Metallica, Megadeth en Slayer met pakken media aandacht en fans konden pronken, bleef Flotsam and Jetsam zowat onder de radar opereren. Ligt dit aan de talrijke wijzigingen in de line-up, niet op het juiste tijdstip met nieuw werk op de proppen komen, net geen echt super album af leveren wanneer het wat stiller rond die andere grootheden, …? Wat het ook is, Flotsam and Jetsam lijkt met de jaren beter te worden en met de laatste twee albums, ‘Flotsam and Jetsam’ (2016) en vooral ‘The End Of Chaos’ (2019), lijkt de fanbasis te groeien en krijgt de band ook een heel pak lovende kritieken. Ook ‘Blood In The Water’ lijkt immers een schot in de roos te worden. Titelnummer en opener ‘Blood In The Water’ geeft er in ieder geval meteen een ferme lap op. Dit krachtige nummer is een heel mooie stijloefening hoe kracht, snelheid en melodie mooi hand in hand kunnen gaan. Bass (Bill Bodily) en drums (Ken K Mary) zorgen voor een machtige solide basis, die het tempo al meteen de hoogte injaagt. De gitaartandem (Michael Gilbert en Steve Conley) bouwen daar hun krachtige riffs op en vullen die aan met zeer inventief en best wel melodieuze gitaarsolo’s. Voeg daar de heel krachtige en machtige stem van Eric “AK” Knutson aan toe die hier vlekkeloos presteert, en je verkrijgt een best wel indrukwekkend geheel. Maar, één vogel maakt natuurlijk de lente niet, en ook dat heeft Flotsam and Jetsam perfect begrepen. Er wordt geen gas terug genomen voor ‘Burn The Sky’ en liefhebbers van headbangen, luchtgitaar spelen en / of krachtig meebrullen, worden volledig op hun wenken bediend. Wat volgt is het ene knappe nummer na het andere. Elk van die nummers straalt kracht, energie en gedrevenheid uit, en dat zonder melodie te vergeten. Het niveau zakt nergens en daar de lat van meet af aan vrij hoog ligt, krijg je een heel knap en krachtig album te verwerken met zeer sterk opgebouwde nummers. We hadden het er al over dat de ritmesectie hier kracht aan strakheid en souplesse koppelt, iets wat ze het complete album bewijzen. Ook het gitaarwerk blijft over het hele album om vingers en duimen af te likken, terwijl wij de indruk hebben dat Eric Knutson hier zijn sterkste prestaties ooit neerzet. Echte uitschieters kunnen we je melden, en als je om ons favoriete nummer vraagt, wordt het de ene dag ‘Blood In The Water’, een andere dag ‘The Wicked Hour’, weer een andere dag ‘Reaggression’, … Toch willen we nog een special vermelding maken voor ‘The Walls’ waar Eric ons enorm doet denken aan een jongere versie van Bruce Dickinson, waarmee we willen aangeven dat het nummer ook perfect op een album van Iron Maiden zou kunnen. Maar nogmaals: Zo doen we eigenlijk de overige tracks oneer aan. Naar ons gevoel mag je dus Flotsam and Jetsam toch wel aan het rijtje illustere namen die we eerder vermelden toevoegen.

Luc Ghyselen (95)

AFM Records AFM 772-9

Tracklist: 1. Blood In The Water 2. Burn The Sky 3. Brace For Impact 4. A Place To Die 5. The Walls 6. Cry For The Dead 7. The Wicked Hour 8. Too Many Lives 9. Grey Dragon 10. Reaggression 11. Undone 12. Seven Seconds ’til The End Of The World