World Of Damage: Invoke Determination

‘Invoke Determination’ is het debuut van World Of Damage, een band / project rond gitarist / songschrijver Kjell Åge Karlsen. Kjell, die zelfs liever aangesproken wordt als Mr. Damage – een naam die hij van zijn vader kreeg toen hij drie auto’s in prak reed op één dag –, is je misschien bekend van zijn werk bij Jorn of Chrome Division. Sinds 2016 zit dit project in zijn gedachten want hij schrijft een heel pak nummers die niet passen bij bijvoorbeeld Chrome Division. Zelf zegt hij daar het volgende over: “… It’s like painting a picture; it’s you, the brush, the colors and the canvas. Not five people, with five brushes and five different buckets of Paint. …”. Daarmee bedoelt hij dus dat elk nummer van zij hand afkomstig is en dat alles dus uit zichzelf komt en geen enkele samenwerking met andere artiesten nodig is om zijn muzikale visie te staven. Toch heeft hij een aantal andere artiesten nodig gehad om zijn ideeën volledig uit te werken. Zelf staat Mr. Damage voor bass en al het gitaarwerk. Aki Viitala (Shot At Dawn) zorgde voor de drumpartijen. En een hele reeks zangers verleenden hun stem aan de twaalf tracks op dit album. Komen o.a. aan bod: Shagrath (Dimmu Borgir, Chrome Division), Björn “Speed” Strid (Soilwork, The Night Flight Orchestra), Roy Khan (Kamelot, Conception) en Maurice Adams (BreeD, EnigmaExperience) om het maar bij de meest “klinkende” namen te houden. Elk van de twaalf nummers straalt pakken energie en gedrevenheid uit (ja, zelfs de stevige ballade ‘Breath (Little Angel)’). Elk nummer is ook een mooie samensmelting van kracht en melodie. En, last but not least, elk nummer wordt opgesmukt met indrukwekkend gitaarwerk. Want, laat ons eerlijk zijn, hoe goed elke vocalist ook is, het is het gitaarspel van Mr. Damage himself dat het meest de spotlight opzoekt. En mensen, daar is niets mis mee, integendeel, elke solo is inventief, vingervlug , flitsend, melodieus en “af”. Kortom, gitaarfanatici zullen hier enorm mee verheugd zijn. Maar, ook dat is een vaststaand feit, Mr. Damage soleert niet om te soleren. Elk nummer wordt immers mooi opgebouwd en dankzij de verschillen in stem timbres krijgt elke vocalist een beetje de kans om de song wat naar zich toe te trekken, … tot de gitaarsolo de controle opeist. Liefhebbers van melodic heavy metal zullen hier in ieder geval een tijdlang zoet mee zijn. Haal je luchtgitaar maar boven en probeer Mr. Damage te volgen. Of World Of Damage ook live te bewonderen zal zijn , weten we nog niet. Al zal dat niet bepaald een gemakkelijke opgave worden als je moet gaan kiezen welke zanger je mee op tournee brengt.

Luc Ghyselen (90)

WOD Records

Tracklist: 1. I Will Not Conform (feat. Maurice Adams, Shagrath) 2. Invoke Determination (feat. Björn “Speed” Strid) 3. The Petrol & The Blood (feat. Bernt Fjellestad) 4. Fire Burns My Name (feat. Björn “Speed” Strid) 5. Until The End Of Days (feat. Chris Clancy) 6. Breathe (Little Angel) (feat. Roy Khan) 7. Insanity (feat. Pål “Athera” Mathiesen) 8. Cancel (feat. Bernt Fjellestad) 9. Unleash The Rage (feat. Thebon) 10. Black Moon (Instrumental) 11. Spoke In The Wheel (feat. Eddie Guz) 12. I Will Not Conform (feat. Maurice Adams, Shagrath)