Vreid: Wild North West

Het Noorse Vreid vormt sinds 2004 de wederopstanding van de resterende leden van Windir na het plotse overlijden van zanger Terje ‘Valfar’ Bakken. Roots noch geschiedenis werden ooit verloochend door de heren van Vreid en ook op hun inmiddels negende langspeler ‘Wild North West’ is dat het geval. Zo is op het nummer “Into The Mountains” Valfar zelfs te horen in de vorm van keyboards die door hem werden gespeeld. Het betreft een oud onafgewerkt nummer dat door Jarle Hváll Kvåle (bassist en songschrijver van de band) vanonder het stof werd gehaald. Vreid is van bij het begin een band geweest die garant heeft gestaan voor een eigen geluid en aanpak die in feite geleid heeft tot de term Sognametal (afgeleid van Sogndal, de plek waar de bandleden vandaan komen). Maar evenzeer wordt de term black ’n roll gebruikt voor hun vorm van muziek. Hun typische blend van stijlen en genres wordt ook op ‘Wild North West’ onverminderd voortgezet om niet te zeggen dat de evolutie richting melodische rock nog nooit zo uitgesproken was. Volgens het promopraatje is het een conceptalbum die de geschiedenis vertelt van het fictieve personage E waarbij elementen aan bod komen die uit het leven van de bandleden gegrepen zijn, vermengd met compleet fictieve aspecten maar zodanig verweven dat je niet meer weet wat nu echt is. Soit, wat wij veel belangrijker vinden, is hoe dit dan klinkt. En we durven stellen dat ‘Wild North West’ het meest toegankelijke – het meest “poppy” als je het zo wil noemen – album is dat de band tot nog toe gemaakt heeft. De traditionele Vreid-signatuur is onmiskenbaar aanwezig door de rauwe black-vocals in combinatie met catchy rock-riffs maar veel meer dan op voorgaande albums wordt er gebruik gemaakt van cleane zangpartijen, hammondorgel en mellotron. Die laatste elementen zorgen zeker en vast voor een weemoedige, melancholische sfeer van het album. Maar van de cleane zangpartijen worden wij eerlijk gezegd niet echt wild enthousiast. We horen Sture toch liefst als hij de rauwe grunts bovenhaalt. Vandaar wellicht dat we ons het meest aangetrokken voelen tot ‘Spikes Of God’ wat het meest beukende uptempo nummer is van de plaat. Nog even vermelden dat ‘Wild North West’ zich onderscheidt doordat elk nummer vergezeld wordt van een videoclip. Een leuk extraatje misschien maar ook niet meer dan dat vinden we want per slot van rekening draait het toch nog altijd om de muziek. Vreid is erin geslaagd om ook met deze plaat een onderhoudend luisterstukje af te leveren maar echt omverblazen zoals ze dat destijds wisten te doen met pakweg ‘I Krig’ is er ditmaal niet bij.

K.H. (75)

Season Of Mist

Tracklist: 1. Wild North West 2. Wolves At Sea 3. The Morning Red 4. Shadows Of Aurora 5. Spikes Of God 6. Dazed And Reduced 7. Into The Mountains 8. Shadowland