Odal: Welten Mutter

Sinds 1999 timmert het Duitse duo van Odal – Taaken (vocals, gitaar, keyboards, drums, talharpa) en A.D.D. (bass, keyboards, viool) – aan een muzikale trip die met dit ‘Welten Mutter’ aan zijn vijfde full-album toe is terwijl er ook al vier splits zijn en vijf ep’s. Bezige jongens dus dit tweetal van Odal. ‘Welten Mutter’ telt zeven tracks en valt meteen stevige, krachtig en dreigend met de deur in huis met ‘… um Ewiges zu Schaffen’. Meteen een mooi voorbeeld van hoe de visie van Odal op pagan black metal hoort te klinken. ‘Hellwach schwelgend’ doet daar qua snelheid nog ietsje bij, om zo rond halfweg een paar tandjes terug te schakelen zodat er variatie in het spel terug te vinden is op gebied van tempo en ritme. Waar ze niet echt over discussiëren is de dreigende kracht en de kille duisternis, want die blijft gedurende eigenlijk het volledige album intact. De rauwe vocalen passen wonderwel bij de dreigende en duisternis gehuld sound. De heren razen stevig verder in ‘Schatteltal’ waar de vocalen naar ons gevoel net een ietsje minder rauw en dus iets toegankelijker klinken. De heren blijven onvermoeibaar verder razen met ‘Der kalte Nächte Atem’, titelnummer ‘Welten Mutter’, ‘Welten Geflecht’ en ‘Erden Zeit’ zodat het enige minpuntje dat we willen meegeven toch het gebrek aan variatie is. Nee, begrijp ons niet verkeerd: we bedoelen hiermee dat meer variatie voor een nog betere luisterervaring kan zorgen. Wel opvallend is leuke, vrolijker middenstuk tijdens het afsluitende nummer dat naar onze smaak een mooi voorbeeld is van hoe de heren toch meer variatie in hun sound kunnen verwerken. Al is het natuurlijk ook heel aangenaam om stevig headbangend een album door te komen. Precies voor dat laatste zorgt Odal zeker en zonder dat we ‘Welten Mutter’ de hemel willen in prijzen, hebben wij alvast genoten van deze furieuze en intense kijk op pagan black metal.

Luc Ghyselen (80)

Eisenwald

Tracklist: 1. … um Ewiges zu schaffen 2. Hellwach schwelgend 3. Schattental 4. Der kalte Nächte Atem 5. Welten Mutter 6. Welten Geflecht 7. Erden Zeit