FM: Tough It Out Live

Veel info heeft een band als FM niet meer nodig. Ze zijn al meer dan vijfendertig jaar geleden gestart maar hielden het in 1995 na een tiental jaar voor bekeken. Gelukkig pikten ze de draad terug op in 2007. Intussen heeft de band meerdere albums uitgebracht. In coronatijden vieren ze met het uitbrengen van een nieuw dubbel livealbum ‘Tough It Out Live’, de dertigste verjaardag van hun tweede album ‘Tough It Out’, dat in 1989 uitgebracht werd. Voor het schrijven van het album werd destijds hulp ingeroepen van Desmond Child (Aerosmith, Bon Jovi, etc.), Jesse Harms, Robin en Judith Randall (Mark Free). Het album kan dus best legendarisch genoemd worden. De band speelde het album integraal, als eerbetoon van dit dertig jaar bestaan, in hun laatste shows van 2019 in de UK en Duitsland. Als aanvulling op het album krijgen we een tweede cd, met een aantal zelden live gespeeld materiaal. Nog even de line-up meegeven: zanger en gitarist Steve Overland, bassist Merv Goldsworthy, drummer Pete Jupp, keyboardspeler Jem Davis en gitarist Jim Kirkpatrick. De eerste cd is dus de live versie van het integrale album. In eenzelfde volgorde krijgen we de elf nummers. Met de gekende intro “Ladies and gentlemen please welcome live on stage, the mighty FM” geeft de band de start voor een nagenoeg twee uren durend verhaal. Steve weet met de korte bindteksten zijn publiek warm te houden, want de muziek spreekt voor zich. Het live gebeuren is een deel van de beleving van de nummers die de band destijds groot gemaakt heeft. Alhoewel ik de dynamische aanpak van andere bands zeker kan smaken, kan dit kwintet me nog altijd makkelijk overtuigen om ze live aan het werk te zien. Elke artiest doet dit op een eigen manier, bij FM laten ze hun muziek spreken en daar draait het nu eenmaal om. De sfeer is altijd positief en dat hoor en voel je op deze live opname. Een tweede schijf is gevuld met een aantal nummers die uit hun andere albums gesprokkeld werden. Dit zou, naar eigen zeggen, “de veeleisende fan een goed inzicht geeft in het diepere repertoire van de band”. Volledig mee eens, we horen de band in vele facetten. Zo krijgen we best een verzameling van diversiteiten, verspreid over nagenoeg de ganse carrière van de band. Afsluiten doen ze met de cover ‘I Heard It Through The Grapevine’ van Marvin Gaye. Om een idee te hebben heb ik even opgezocht uit welk album het nummer kwam en dit in de tracklist aangevuld. Gezien de nummers telkens rond de vijf minuten duren, krijgen we zo’n kleine twee uur livemuziek, een soort van liveshow waar de band je meeneemt van hun beginjaren tot op heden. In de gekende stijl, dit is puur genieten van hoogstaande Britse rock.

Rocking Klingon (84)

Frontiers Records FRCD 1111

Tracklist: cd 1: 1. Intro 2. Tough It Out 3. Don’t Stop 4. Bad Luck 5. Someday (You’ll Come Running) 6. Everytime I Think Of You 7. Burning My Heart Down 8. The Dream That Died 9. Obsession 10. Can You Hear Me Calling? 11. Does It Feel Like Love 12. Feels So Good / cd 2: 1. Digging Up The Dirt (Heroes and Villains 2015) 2. Tough Love (Rockville 2015) 3. Hollow (Metropolis 2010) 4. Dangerous (Indiscreet 1986) 5. Hard Day In Hell (Aphrodisiac 1992) 6. Wildside (Metropolis 2010) 7. Breathe Fire (Aphrodisiac 1992) 8. Only The Strong Survive (Takin’ It to the Streets 1991) 9. Blood And Gasoline (Aphrodisiac 1992) 10. I Ain’t The One (metropolis 2010) 11. I Heard It Through The Grapevine (Takin’ It to the Streets 1991)