Tokyo Blade: Night Of The Blade

Het Britse Tokyo Blade was een van de vele bands die tijdens de hoogdagen van wat we ondertussen NWOBHM op de poort klopte. Een aantal van die bands groeiden ondertussen uit tot echte toppers in het genre, maar velen bleven net onder de top steken of zakten weg in de vergetelheid. Waarom sommige band het wel maakten en anderen net niet, daarover kunnen we uren, om niet te zeggen dagen, lang discussiëren. Tokyo Blade is een van die vele bands die de absolute top niet haalde. De band ging in 1979 van start als White Diamond, gebruikte ook de namen Killer en Genghis Khan om vanaf 1983 voor Tokyo Blade te kiezen. Het eerste full-album, ‘gewoonweg ‘Tokyo Blade’ getiteld, sloeg aan en de iets meer melodieuze sound van de heren deed vele harten sneller slaan. ‘Night Of The Blade’ was het tweede full-album van de band en zag het levenslicht in 1984. Nog steeds klinkt Tokyo Blade krachtig en gedreven, al is de melodieuze kant misschien nog iets duidelijker op dit album. Grootste verschil met het debuut was het feit dat Alan Marsh vervangen was door Vic Wright. Is dat de reden geweest dat Tokyo Blade het net niet schopte tot de absolute top, of speelden er toch andere zaken mee? Wie zal het zeggen. In ieder geval is ook ‘Night Of The Blade’ van Tokyo Blade een “klassieker” uit de beginjaren tachtig en de de hele NWOBHM-beweging. Wie zich een beetje metalfan wil noemen, zou dit album in zijn / haar collectie moeten hebben. Nu krijgt iedereen opnieuw de kans want High Roller Records brengt het album nu opnieuw op de markt op vinyl. Geniet zo’n vijfendertig minuten lang van een mooie samensmelting van kracht en melodie, van mooi opgebouwde nummers, krachtige vocalen en spetterend gitaarspel. Als wij slechts een track mogen aanraden, kiezen we voor het heel gedreven en energieke ‘Unleash The Beast’, maar dan doen we de overige tracks oneer aan. Wij zijn alvast enorm te spreken over deze heruitgave daar we nu ons grijs gedraaid exemplaar kunnen inwisselen.

Luc Ghyselen (90)

High Roller Records

Tracklist: 1. Someone To Love 2. Night Of The Blade 3. Rock Me To The Limit 4. Warrior Of The Rising Sun 5. Unleash The Beast 6. Love Struck 7. Dead Of The Night 8. Lightning Strikes (Straight Through The Heart)