Thundermother: Heat Wave – Deluxe Edition

Waarom zou je een album twee keer uitbrengen? Wel omdat het verhaal eigenlijk nog niet af is nu er van deze plaat nagenoeg geen enkele noot live gespeeld kon worden. Dus, moet het Zweedse Thundermother gedacht hebben, we houden de vlam levendig en brengen een tweede keer het album uit. Natuurlijk kan dat niet zomaar, maar hierbij werd een unieke aanpak bedacht waardoor ook deze versie de moeite waard zou worden om aan te schaffen. Naast het volledige album dat vorig jaar uitkwam, vinden we het bonusnummer en tien nooit eerder uitgebrachte nummers. Eigenlijk kunnen we nagenoeg spreken van een nieuw album waarbij je het vorige materiaal er gratis bij krijgt. Een nieuwe bespreking maken van een album dat vorig jaar al door Sylvie besproken werd, is natuurlijk zinloos. Zeker wetende dat haar mening vrij gelijklopend is met wat ik van deze fantastische nummers denk. Alles begint dus met ‘Loud And Alive’. Deze opener zet het aanstekelijke gitaargeweld van hun Australische voorbeelden in een, weliswaar nieuw maar erg herkenbaar, jasje. De doorwinterde machine heruitgevonden dus, maar het werkt telkens opnieuw. Wat moet je nog meer? Wel, variatie, zelfs daar hebben ze gedacht want de nummers hebben hetzelfde DNA maar zijn telkens een andere variatie van een muzikaal kunnen. We vinden voor elk wat wils in het nieuwe gedeelte. Na enkele ruigere nummers komen enkele akoestische nummers, gevolgd door live materiaal. ‘The Road Is Ours’ bijt de spits af met ritmisch aanvallende riffs en schreeuwend ontpopt een groovy nummer met een aanstekelijk refrein. Sterk gitaarwerk zorgt voor een opmerkelijk middenstuk. We schakelen naar een hogere versnelling met ‘Show Me What You Got’ dat een (Alcatraz, cross fingers) festivalweide best in vuur en vlam kan krijgen. De vocaliste kan vrij rap de lont ontsteken van dit vrij ontvlambare nummer. Wat progressieve kantjes in het nonchalante ‘You Can´t Handle Me’. Guernica bewijst geen katje te zijn om zonder handschoenen aan te pakken. Een setje akoestische nummers zorgen voor een frisse wind na de agressievere en ruigere set. Een erg intense Mancini gaat in ‘Driving In Style’ stevig door. De countrystijl zit nooit ver achter de hoek mee te kijken. Deze ‘honky-tonky’-achtige omlijsting in ‘Dog From Hell’ is puur genieten. ‘Sleep’ is een ballad waar de Deense rockmuzikant Jesper Binzer, gekend als zanger en gitarist bij D-A-D, het duel aangaat met Guernica. Naar het einde wat livemuziek meegeven, waar het in het echt nog niet mogelijk is, zorgt om de honger te doen oplaaien. En zeker als die aanstekelijk gebracht wordt zoals in ‘Give Me Some Lights’. De spanning wordt knap opgebouwd in ‘Thunderous’, gevolgd door ‘Hellevator’, zo’n blues getint nummer, met opnieuw een knappe solerende Filippa Nässil, om volle bak te laten knallen uit de speakers tijdens het cruisen over de autostrade. Een beetje snakkend naar de ‘Hells Bells’ van down below, klinkt het dreunende ‘Rock ‘n’ Roll Heaven’ lekker door. Gastmuzikanten Dregen en Pontus Snibb zorgen voor een prachtige afsluiter. Het eerste (eerder uitgebrachte) deel van dit verzameld werk is een parel, daar kunnen we niet van onderuit. Het tweede is daarbij geen ‘meer van dat’, maar we maken kennis met andere aspecten van de band. Tof om nieuw materiaal te horen, hoe nummers live gebracht worden en een ongekende akoestische benadering van muziek. Ik zag de band destijds op Alcatraz Festival en was toen onder de indruk. Intussen werd de bezetting aangepast en dat legde geen windeieren. Jammer dat de festivals momenteel nog niet van de orde zijn. Thundermother stond opnieuw geboekt voor Alcatraz 2020, maar het feestje ging niet door en voor dit jaar vrees ik eigenlijk een gelijkaardig scenario. Op naar 2022 dus!

Rocking Klingon (88)

AFM Records

Trackslist: 1. Loud And Alive 2. Dog From Hell 3. Back In ‘76 4. Into The Mud 5. Heat Wave 6. Sleep 7. Driving In Style 8. Free Ourselves 9. Mexico 10. Purple Sky 11. Ghosts 12. Somebody Love Me 13. Bad Habits 14. The Road Is Ours 15. Show Me What You Got 16. You Can´t Handle Me 17. Driving In Style (Acoustic) 18. Dog From Hell (Acoustic) 19. Sleep Feat. Jesper Binzer (Acoustic) 20. Give Me Some Lights (Live) 21. Thunderous (Live) 22. Hellevator (Live) 23. Rock ‘n’ Roll Heaven (feat. Dregen & Pontus Snibb)