Iotunn: Access All Worlds

Iotunn is een Deense progressive melodic death metal band opgestart in 2015 die nu een eerste full-album presenteert. Eerder was er reeds de vijf tracks tellende ep ‘The Wizard Falls’ (2016). Op ‘Access All Worlds’ vind je zeven vrij lange tracks die je meevoeren op een heel knappe reis doorheen het muzikale spectrum van Iotunn. Opener ‘Voyage Of The Garganey I’ zet meteen de toon. Afwisseling in tempo, ritme, kracht komen veelvuldig aan bod in deze goed opgebouwde song. We maken ook kennis met de stem van Jón Aldará, die je misschien ook kent van Barren Earth of van Hamferð. In ieder geval zorgt hij zowel voor de cleane stem als voor de rauwe grunts en vormt zo natuurlijk een extra troef voor Iotunn. We mogen ook niet vergeten om het knappe gitaarspel (de broers Jesper en Jens Nicolai Gräs) te vermelden, terwijl de bass (Eskil Rask) en drums (Bjørn Wind Andersen) voor het broodnodige fundament zorgen dat zowel krachtig als soepel klinkt. Meteen voldoende om ons alvast over de streep te trekken. Titelnummer ‘Access All Worlds’ gaat gewoon op dit elan verder, zodat we onze kennismaking met dit gezelschap al zeker niet beklagen. Het heel gedreven en energieke ‘Laihem’s Golden Pits’ volgt en is met een duurtijd van iets minder dan vijf minuten het kortste nummer op dit album. De overige vier tracks blijven ons verbazen met hun mooie opbouw en het spel van wisselingen in tempo’s, ritmes en kracht. Steeds opnieuw worden we gepakt door de cleane stem van Jón, terwijl hij meer dan voldoende dreiging en kracht kan leggen in zijn rauwe grunts om ons telkens opnieuw te overtuigen. Maar ook het melodieuze en bijwijlen zelfs flitsende gitaarspel van de broertjes Gräs weet ons elke keer in vervoering te brengen. Met andere woorden: wij hebben ons alvast geen milliseconde verveelt met ‘Acess All Worlds’ en hopen eigenlijk van u hetzelfde. Of Iotunn, wat het Oud Noors is voor “jætte” in het Deens en zoveel betekent als “giant” in het Engels, ook gigantisch wordt, zal de toekomst moeten uitwijzen. Als het van ons alleen afhangt, dan mag dit gerust werkelijkheid worden, want wij hebben enorm genoten van deze ‘Access All Worlds’.

Luc Ghyselen (90)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Voyage Of The Garganey I 2. Access All Worlds 3. Laihem’s Golden Pits 4. Waves Below 5. The Tower Of Cosmic Nihility 6. The Weaver System 7. Safe Across The Endless Night