Dvne: Etemen Ænka

Sinds 2013 bouwt Dvne aan een muzikale carrière. De eerste twee jaar van hun bestaan was dat nog als Dune en in die periode realiseerde het gezelschap twee ep’s. In 2017 zorgde Dvne voor een een eerste full-album dat niet enkel door fans en pers werd opgemerkt maar ook door het grote Metal Blade Records want zie, opvolger ‘Etemen Ænka’ wordt uitgebracht onder de vlag van dit toch wel heel befaamde label. Dvne staat voor een mix van progressive metal, sludge en stoner metal. En dat de band niet stil wil blijven staan, bewijzen ze nu alvast door hun sound extra uit te breiden met een heel pak synths. Maar men zorgt er wel voor dat de roots van hun muzikale oeuvre intact blijven, de synths dienen enkel om extra laagjes aan het geheel toe te voegen en geven het Sci-fi verhaal dat ‘Etemen Ænka’ is extra geloofwaardigheid, zodat de sound van Dvne niet enkel een pak meer diepgang krijgt, maar ook de ruimte krijgt om extra te ademen. We bedoelen daar mee dat Dvne niet echt in een bepaald vakje te stoppen is en dat je het nieuwe album wel een paar draaibeurten moet geven vooraleer je elke nuance hebt ontdekt. De heren spelen immers heel bewust met heel rustige en kalme stukken, waar een mooie zachte cleane stem overheerst, en echte heavy stukken waar grunts en rauwe vocalen het voor het zeggen hebben. Spelen met extremen als het ware en dat zorgt er dan ook voor dat de toch wel lange rit van dit tweede album – meer dan zevenenzestig minuten – eigenlijk geen seconde verveelt. Steeds opnieuw krijg je immers een onverwachte wending in kracht, tempo, ritme en / of dreiging te verwerken die je al meteen doet uitzien naar hun volgende wisseling. Nog een extra toets krijg je te horen tijdens ‘Omega Severer’ en ‘Asphodel’ waar Lissa Robertson als gastvocaliste opduikt. Ook de gesproken tekst, die bijna verdrinkt in de totaalsound, tijdens ‘Weighing Of The Heart’ mag je op haar conto schrijven. Van extra accenten en variatie gesproken. Het zorgt er in ieder geval voor dat wij deze ‘Etemen Ænka’ enorm weten te waarderen en dat wij dit album dan ook willen aanraden aan, vooral liefhebbers van progressive metal, maar eigenlijk ook aan elke muziekfanaat zonder oog of oorkleppen.

Luc Ghyselen (90)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Enûma Eliš 2. Towers 3. Court Of The Matriarch 4. Weighing Of The Heart 5. Omega Severer 6. Adræden 7. Si-Xiv 8. Mleccha 9. Asphodel 10. Satuya