Osyron: Kingsbane – Deluxe Edition

Het Canadese Osyron heeft er al een lange muzikale reis op zitten. De band werd immers in 2004 opgestart en ging door het leven als Morbid Theory tot men in 2012 besliste om de naam te wijzigen tot Osyron. Het album ‘Harbringer’ uitgebracht in 2013 onder de naam Osyron is gewoon hetzelfde album dat de heren eerder (2010) op de markt brachten als Morbid Theory. In 2017 kreeg het album een vervolg middels ‘Kingsbane’, een negen tracks tellend album dat, zeker in het thuisland, aansloeg bij vele liefhebbers van progressive metal. De ep ‘Foundations’ (2020) deed ook de fans van progressive (power) metal in Europa opkijken. Ja, ook wij van MUSIKA waren best wel onder de indruk van dit vijf tracks tellend schijfje. Tijd om het ijzer te smeden te smeden (terwijl het heet is), zullen ze bij Osyron gedacht hebben want nu krijgen we ook ‘Kingsbane’ te horen, het album dat de band in 2017 op de markt bracht. Toch hebben de heren er iets “nieuws van gemaakt, want het acht tracks originele album werd geremasterd en ge-remixt. En alsof dit nog niet genoeg was krijg je drie extra tracks bij. ‘Razor’s Wind’ krijgt immers een akoestisch jasje aangeboden als bonus track, terwijl zowel ‘Griefmaker’ als ‘Viper Queen’ opnieuw worden opgenomen (met de intussen gewijzigde line-up). Wij, van MUSIKA, concentreerden ons op de eerste acht tracks van deze Deluxe Edition en horen dat dit een werkstuk is dan een pak deuren kan openen in Europa. We horen immers een band die heel knap opgebouwde nummers laat horen, waar tempo en ritmewisselingen veelvuldig aan bod komen. Verder spelen de heren met krachtiger passages en rustiger stukjes, zorgen ze voor een knappe samensmelting van melodie en kracht aangevuld met technische hoogstandjes. Voeg daar de uitstekende stem van Reed Alton aan toe en je verkrijgt een album dat ook in Europa een pak fans zal laten kirren van progressive (power) metal plezier. Geen van de nummers valt door de mand, integendeel het knappe, hoge, niveau wordt steeds aangehouden zodat het album boeit van begin tot einde. De drie bonus tracks zijn ook al niet te versmaden en zorgen ervoor dat, wie ook de originele versie van dit album op de planken heeft liggen, die mooi kan gaan vergelijken. Wij, van MUSIKA, “ontdekten” Osyron met de ep ‘Foundations’ en zijn duidelijk ook zeer blij en te spreken over deze ‘Kingsbane – Deluxe Edition’. Niet overtuigd? Check gewoonweg ‘Viper Queen’ waar de band voor een prachtige opbouw kiest en waar een enorm creatieve gitaarsolo ons bijna van de sokken blaast. Klasse!

Luc Ghyselen (90)

Independent Release

Tracklist: 1. From Ashes 2. To War 3. Razor’s Wind 4. Viper Queen 5. Griefmaker 6. Kingsbane 7. Empire Of Dust 8. Kingmaker 9. Razor’s Wind 10. Griefmaker 11. Viper Queen