Heart Healer: The Metal Opera, by Magnus Karlsson

Dat Serafino Perugino, big chief van Frontiers Records, vaak goede ideeën heeft, is intussen al geweten. De man nam ook deze Heart Healer onder zijn vleugels. Creatief brein achter dit melodieus metal project is Magnus Karlsson. Deze Zweedse gitarist is zeker niet aan zijn proefstuk bezig, denk maar aan Last Tribe, Allen / Lande, Primal Fear, Kiske / Somerville, The Ferrymen en zijn andere project, Magnus Karlsson’s Free Fall. Integendeel, maar het is wel zijn eerste album onder de naam Heart Healer, “The Metal Opera by Magnus Karlsson”, dat een episch verhaal vertelt met zeven vocalisten die verschillende personages spelen. We spreken over een hoogtepunt na meer dan twintig jaar bloed, zweet en tranen in het schrijven en uitvoeren van muziek door één van de meest gewaardeerde muzikanten en producers in de Europese metal scene. Magnus slaagt erin het epische en dramatische orkestgeluid te mengen met metal en toch iets te produceren zonder grenzen en regels. Eerst schreef hij de muziek met grote arrangementen en orkest, voor die dramatische sound primair te stellen. Achteraf combineerde hij elk nummer met een vocaliste die er perfect op aansloot om dat deeltje van het verhaal leven in te blazen. Hij wou de beste, maar ook verschillende soorten zangeressen hebben. Ze hebben allemaal heel unieke stemmen en zingen in verschillende stijlen, wat heel belangrijk is voor een project. Niet minder dan zeven geweldige vocalisten vertolken de verschillende rollen in de opera. Het is een prachtige mix van aanstormend talent en gevestigde artiesten, waaronder Adrienne Cowan (Seven Spires, Sascha Paeth’s Masters Of Ceremony, Avantasia), Netta Laurenne (Smackbound, Laurenne / Louhimo), Youmna Jreissati (Ostura), Ailyn (Her Chariot Awaits, ex-Sirenia), Noora Louhimo (Battle Beast), Margarita Monet (Edge of Paradise) en Anette Olzon (The Dark Element, ex-Nightwish). De opera gaat over The Heart Healer, een personage gespeeld door de geweldige Adrienne Cowan, die wakker wordt zonder geheugen en niet weet wie ze is. Ze komt er al snel achter dat ze mensen kan genezen met slechts een aanraking van haar hand, maar elke keer dat ze dat doet wordt ze zwakker. Op haar reis om erachter te komen wie ze werkelijk is, ontmoet ze nieuwe personages die haar willen helpen, degenen die haar hulp willen en degenen die bang voor haar zijn en op haar beginnen te jagen. Alles begint met de imposante intro ‘Awake’, waar Adrienne Cowan de spits mag afbijten. Ze begint het verhaal, niet wetende wie ze is en op zoek gaat naar een beetje duidelijkheid. De progressieve en erg dramatische muzieklijnen komen, onder andere door de mokerslagen van de pauken, echt binnen. Mijn verwachtingen waren hoog maar samen met haar erg knappe vocalen vulden deze volledig in. Wow wat een start. Voor ‘Come Out Of The Shadows’ werd de hulp van Netta Laurenne, Youmna Jreissati en Margarita Monet ingeroepen. Dit trio zorgt enerzijds voor een ontwapende en fragiele voortzetting, maar anderzijds biedt Magnus, in functie van gitarist, toch voor extra solerend vuurwerk. Het duel van Adrienne Cowan met Anette Olzon zorgt in een iets steviger derde deel ‘Who Can Stand All Alone’ voor wat pit. De Heart Healer begint de helende krachten te ontdekken maar beseft tevens dat ze niet is wie de mensen rondom haar denken dat ze is. Er zit een donker kantje aan dit genezende verhaal, dat met vocale topprestaties volledig uit de doeken gedaan wordt. Opnieuw een trio voor ‘Back To Life’, met Adrienne Cowan, Ailyn en Margarita Monet, die zich de zoektocht verdiepen. Het stuk uit het verhaal in ‘Into The Unknown’ is niet helemaal positief meer. Omstaanders beseffen dat er een duister kantje bestaat en beginnen haar te wantrouwen. Het besef dat haar positieve gave ook een negatieve kant heeft, wordt in volle temperament omgezet dankzij de explosieve vocalen van Noora Louhimo. Het immense vocale bereik en de kracht waarmee de frontvrouw van Battle Beast tekeergaat, maar ook haar erg breekbare kant, laten diepe sporen na. Dit nummer is tevens als clip uitgebracht, al is het eigenlijk naar een deeltje van het volledige verhaal. Volledig van mijn melk blijf ik verweesd achter, terwijl de eerste noten van ‘When The Fire Burns Out’ al ingezet zijn. Netta Laurenne vatten samen met Ailyn en Youmna Jreissati een volgend knap uitgewerkt stuk aan, dat opnieuw emotionele kanten blootlegt. Onder een dreigend arrangement vertellen ze hun deel, zoals de fragielere Adrienne Cowan en de krachtige Noora Louhimo in ‘Evil’s Around The Corner’ doen. De vocalen van Anette Olzon in ‘Mesmerized’ doen me even terugdenken aan haar Nightwish periode. Soms met veel energie dankzij veel keyboard en agressief en progressief gitaarwerk, soms met een feeërieke sfeerzetting, staat ze verwonderd tot wat de Heart Healer in staat is. Haar afnemende kracht wordt door Adrienne Cowan in ‘Weaker’ bezongen. Climax van het verhaal is ‘This Is Not The End’, waar met een open einde de luisteraar het verhaal een persoonlijke draai kan geven, terwijl iedereen samen nog eens kracht en schoonheid hand in hand laten gaan. De uithaal van Noora ‘This Is Not The End’ zorgt voor ijskoude rillingen over je rug, terwijl de samenzang in het refrein op zeemzoete manier dezelfde woorden gebruikt. Muzikaal gezien kan ‘The Metal Opera, by Magnus Karlsson’ maar met één woord worden omschreven: grandioos. Arrangementen, uitvoeringen en productie, alles is over de top en terwijl Magnus Karlsson’s kenmerkende stijl gemakkelijk kan worden herkend. De meester zorgt voor een Hans Zimmer soundtrack gevoel bij dit alles. Zweef mee en geniet, je zal meegezogen worden in dit prachtig muzikaal vertaalde verhaal. Hoewel het concept van symfonische metal opera’s niet nieuw is, onderscheid dit zich van de rest. Hier spreken we niet van een hoop na elkaar passende liederen, maar het is een reis met epische muziek en prachtige stemmen. Het is een adembenemende trip die je van de eerste seconden bij de keel grijpt en pas na de laatste noot loslaat. Magnus, laat hier alstublieft een vervolg op komen …

Rocking Klingon (95)

Frontiers Records FRCD 1096

Tracklist: 1. Awake 2. Come Out Of The Shadows 3. Who Can Stand All Alone 4. Back To Life 5. Into The Unknown 6. When The Fire Burns Out 7. Evil’s Around The Corner 8. Mesmerized 9. Weaker 10. This Is Not The End