Brian Island: Brian Island

Twintig jaar na het schrijven en opnemen van pop-rock muziek, keert Brian Island, die in het echte leven als Brian Cowieson door het leven gaat, terug met een eigen soloalbum in een genre, dat zich laat omschrijven als “Hi-Tech AOR met een hoge dosis volwassen pop”. Deze Canadese zanger en bassist schreef naast nummers voor andere artiesten, ook een aantal partituren voor films en tv-shows. Destijds speelde hij mee in de AOR-band Prototype, waarmee hij in 1983 een album mee uitbracht. Voor dit soloalbum kon hij rekenen op de steun van zijn oude partner, gitarist en producer Dan Lowe, zowel op het gebied van gitaar en songwriting. Deze opname klinkt als een huis, met een uitstekende scheiding tussen de instrumenten en een knisperend randje. Al vanaf het eerste nummer ‘In Spite Of What You Do‘ zet Brian zet zichzelf, met een funky bas, meteen in de spotlights. De ritmische cadans zorgt voor een continu ritme, dat door de drummer mooi aangegeven wordt. Het frisse ‘Treat Me Like A Lover’ zorgt voor een melodieuze sfeer. Opnieuw een nummer dat vrij rechtdoor naar het einde gaat, zonder veel franjes en zijsprongetjes. ‘No Surrender’ is iets intenser, daar zal het wisselende drumwerk wel voor iets in zitten, al blijft alles vrij braafjes. De rustige ballad ‘Walk On Water’ kent een mooi refrein maar zorgt verder voor weinig variatie. Een combinatie van keyboard en drum, die we vanuit de jaren tachtig kennen, zorgt voor wat dynamiek in ‘I’m Your Hero’, waar een gitaarsolo het gestaag ritme toch weet te doorbreken. Het pittigere ‘Night After Night’ doet alvast een goede poging, het laat me even terug recht veren en de positieve vibes van mijn jeugd herbeleven. Daarna volgen ‘Major Motion’, ‘When You Lose Your Love’ en ‘Draw The Line’, die opnieuw te weinig inspirerend zijn en vooral een constant herhalend ritme handhaven. Wat meer beweging buiten de lijntjes had hier positief geweest. Als laatste vinden we een bonustrack ‘One Wish Deliverable’, die alsnog voor een mooi en rustig einde zorgt. Soms het gevoel van Prince in de algemene voeling met de muziek. Is het de drum, is het het ritme, ik kan het niet direct toewijzen maar het viel me op dat die naam telkens terug door mijn hoofd speelde bij het beluisteren van de nummers. De inspiratie ligt hoorbaar bij de midtempo eithies rock. De sterkere nummers bevinden zich vooraan in het album, maar die wegen jammer genoeg niet door om me te overtuigen. Alhoewel de genietbare stijl, met sterke baslijnen, goede gitaren en coole keyboards, bleef is soms op mijn honger zitten. Een minpuntje dat te vaak bij mij terugkwam, was het gevoel dat ik het precies allemaal al eens gehoord heb en nummers daardoor te lang werden. Het gebrek aan variatie in arrangement zorgde voor een dip in het luisterproces, waarbij ik vaak het skip-effect overwoog. Geen slecht album maar stonden er meer nummers zoals ‘In Spite Of What You Do‘, de ballad ‘Walk On Water’ of ‘One Wish Deliverable’ op het album, dan zou het misschien opvallen tussen de rest van uitgebracht materiaal in deze AOR-branche, maar nu vrees ik dat het album in de massa zal verdwijnen.

Rocking Klingon (70)

AOR Heaven aor 00230

Track list: 1. In Spite Of What You Do 2. Treat Me Like A Lover 3. No Surrender 4. Walk On Water 5. I’m Your Hero 6. Night After Night 7. Major Motion 8. When You Lose Your Love 9. Draw The Line 10. One Wish Deliverable