Autarkh: Form In Motion

Autarkh, een nieuwe naam voor ondergetekende, kan je een klein beetje beschouwen als verder zetting van het ter ziele gegane Dodecahedron. Dat Nederlandse gezelschap zorgde voor twee full-albums die je, met wat goede wil, in het vakje avant garde black metal kon onderbrengen. In Autarkh vinden we twee artiesten terug die ook actief waren met Dodecahedron, vandaar dan ook onze gedachtengang. Michel Nienhuis (vocals, gitaar, bass, programmering) en Joris Bonis (synthesizer) vormen nu een nieuwe band met David Luiten (gitaar, vocals) en Tijnn Verbruggen (synthesizer, beats) onder de naam Autarkh. Muzikaal kan je dit nieuwe gezelschap misschien in het algemene vakje van extreme metal stoppen: de gecreëerde muziek moet toch ergens een naam krijgen. Wij horen alvast enorm gedreven en krachtige gitaarlijnen die verbonden worden met pakken elektronica en waar dreigende en donkere vocalen hun opwachting maken. Laten we dit maar “geluidsbrij” noemen en alhoewel we veel kracht, dreiging en duisternis klinkt het niet echt wegens te veel aan elektronica en beats die het geheel, naar onze smaak althans, onsmakelijk maakt. ‘Form In Motion’ telt tien tracks die samen goed zijn voor iets meer dan drie kwartier heel intens en beklijvend muzikaal vertier indien je het geheel smaakt. Wij hebben het album met mondjesmaat geconsumeerd, nu een nummertje, dan weer eens twee, nog een hele tijd weer eentje, … en komen tot de vaststelling dat dit absoluut niet ons idee is van hoe een album hoort te klinken. Dat het viertal kan putten uit heel wat muzikale ervaring gaande van metal tot techno zal je ons niet horen ontkennen. Dat de heren met dit debuut een pak muziekfanaten zullen kunnen bekoren, zullen we ook al niet ontkennen. Maar dat wij nog een paar zullen nadenken indien Autarkh met een tweede album op de proppen komt, … daar mag je zeker van zijn.

Luc Ghyselen (40)

Season Of Mist

Tracklist: 1. Primitive Constructs 2. Turbulence 3. Cyclic Terror 4. Impasse 5. Introspectrum 6. Lost To Sight 7. Metacognition 8. Clouded Aura 9. Alignment 10. Zeit ist nur eine Illusion