Helestios: Your Pain Tastes Good

Helestios is een internationaal gezelschap dat zijn thuisbasis heeft in de buurt van Britse Basingstoke. Op het debuut van deze pas vorig jaar opgestarte band vind je acht tracks die ergens een samensmelting zijn van heavy metal, power metal en thrash metal. Bij het beluisteren van het album gaan onze gedachten richting vooral Iced Earth al komen ook Megadeth en Sepultura wel eens om de hoek meekijken. Toch haalt Helestios nog niet het niveau van deze drie kleppers en daar is natuurlijk niets verkeerds aan: we spreken hier immers over een debuutalbum. Helestios grossiert in heel krachtige en stevige riffs, krachtige en licht rauwe vocalen die agressief klinken, stevige denderende drumpatronen, stuwende basslijnen, én heel melodieus klinkende gitaarsolo’s. Zonder dat het viertal – Henrijs Leja (gitaar, vocals), Stelios Angelis (gitaar), Ian den Boer (drums) en Agnis Aldiņš (bass) – ons hier van de sokken blaast of dat ze uitpakken met gloednieuwe ideeën, zorgen ze er wel voor dat de acht tracks ons samen een goed halfuur kunnen boeien. Hier en daar proberen ze voor wat extra variatie te zorgen middels wat klanken die ons doen denken aan muziek uit het Midden-Oosten, maar meestal spelen ze eerder op “safe” en zorgen er met tempo en ritmewisselingen voor dat onze aandacht niet weg glipt. Geen van de nummers steekt er naar onze bescheiden mening boven uit, geen van tracks zorgde er voor dat we meteen de skip toets wilden gebruiken, zodat een knap homogeen album is ontstaan dat liefhebbers van eerder genoemde bands en van heavy metal in het algemeen best een kans mogen geven. Grootste nadeel, als je dit een nadeel kan noemen, is dus de tijdsduur, want na goed en vierendertig minuten is het afgelopen. Maar liever vierendertig minuten die ons een goed gevoel geven dan nog een aantal opvullertjes te moeten aanhoren. Met andere woorden: geef dit debuut van Helestios een kans.

Luc Ghyselen (75)

Independent Release

Tracklist: 1. Sacrifice 2. Black Storm 3. Downgraded World 4. Back To Where It Starts 5. Your Pain Tastes Good 6. All Attack 7. You Are Free 8 . Return To Baalbek