Mythic Sunship: Wildfire

Het Deense Mythic Sunship is een begrip bij de adepten van psychedelische jam en alternatieve rock, vooral sinds ze met hun vierde langspeler ‘Ouroboros’ door het mythische label EL Paraiso werden opgepikt. Het gebruik van “alternatieve” instrumenten zet hen sterk in de kijker, en dat is ook op hun negende plaat – de vijfde onder El Paraiso – niet anders. Doorheen het hele album knalt sterk jazzy saxofoonwerk de luisteraar door de grenzen van tijd en ruimte, in een psychedelische trip om u tegen te zeggen. De toon is avontuurlijk en uitdagend en zou perfect passen als soundtrack voor één of andere coole badass serie uit de seventies. Vijf tracks, van zo’n tien minuten per stuk, improviserend werk op een constant ritme (ocharme bassist en drummer) brengen je in een trance, maar je blijft bij de pinken door de veelvuldige, crescendo’s, soleerwerk en de duels tussen leadgitaar en sax. Het ding met zo’n lange nummers is dat je op een bepaald moment niet anders kan dan in gemeenplaatsen hervallen, maar dat is ook niet erg zolang je in “the zone” zit. Thuis trippend op de bank of live shakend voor het podium, ‘Wildfire’ beantwoord beide noden. Songs als ‘Maelstrom’ en ‘Redwood Grove’ beginnen met zodanig veel energie en ballen aan hun lijf dat je eigenlijk niet eens merkt dat het middendeel van het nummer eigenlijk één geluidsbrij van muzikale lagen wordt, je bent er allang in opgezogen. Afsluiter ‘Going Up’ is dan meer bezwerend, met echoënd, nauwelijks intoombaar gitaargeplingel, een mantra van constante instrumentale exploratie en expansie. Kortom, met deze erg hippytrippy plaat bewijst Mythic Sunship zich andermaal als kampioenen van de psychedelische krautrock pur sang. De sfeer van Amerikaanse Westcoast in de sixties en seventies domineert als nooit tevoren en er groeit spontaan een bandana rond de hoofden van de luisteraar. U weze gewaarschuwd!

Sam Bruynooghe (86)

El Paraiso Records

Tracklist: 1. Maelstrom 2. Olympia 3. Landfall 4. Redwood Grove Going Up