Joel Hoekstra’s 13: Running Games

Bij heel wat heavy metal en melodic metal fanaten is de naam Joel Hoekstra er een van fameuze bekendheid. De man is immers reeds jarenlang actief als gitarist en heeft er een tijd opzitten bij Night Ranger en Whitesnake, terwijl hij ook nog actief is met Trans-Siberian Orchestra. De laatste tijd was hij mee als gitarist op de “Here We Go Again”-tour van Cher. Maar Joel Hoekstra zorgde ook al voor een debuut onder de naam Joel Hoekstra’s 13. Op ‘Dying To Live’ uit 2015 kan hij o.a. rekenen op vocalisten als Russell Allen, Jeff Scott Soto en Toby Hitchcock, terwijl de ritmesectie bestond uit drummer Vinnie Appice en bassist Tony Franklin. Onder de extra gasten vinden we dan ook nog Derek Sherinian. Ook op ‘Running Games’, het tweede album onder de naam Joel Hoekstra’s 13, kan hij opnieuw rekenen op een pak verzameld talent: Russell Allen als lead vocalist, Vinny Appice op drums en Tony Franklin als bassist. Maar ook Derek Sherinian (keyboards) en Jeff Scott Soto (backing vocals) zijn opnieuw van de partij, terwijl Lenny Castro (percussie), Chloe Lowery (backing vocals), Dave Eggar (cello) en Katie Kresek (viool, viola) als gasten hun steentje hebben bijgedragen. Het eindresultaat zijn elf nummers die elke liefhebber van classic rock, hard rock, heavy metal zullen weten te waarderen. Elf nummers waar kracht en melodie samengaan, die boordevol knap gitaarwerk steken, die een stevige maar soepele basis hebben, die knappe toetsenpartijen kennen die voor een volle sound zorgen, én die ingezongen zijn door een fantastische stem. Soms is de som van een verzameling talentvolle musici niet je dat, maar op ‘Running Games’ krijg je er geen speld tussen. Track na track weet het gezelschap te overtuigen en te begeesteren. Nee, vernieuwend is het niet, maar als de muziek goed uitgevoerd wordt heb je niets te klagen. En als de band in kwestie dan ook nog over een schitterende vocalist beschikt en gitaarwerk om duimen en vingers bij af te likken is, dan zit je meer dan goed. Zowel we eerder stelden, dat is alles is hier ruimschoots aanwezig zodat we eigenlijk niets aan te merken hebben op deze ‘Running Games’. Onze favoriete track? Daar zijn we nog niet over uit, daar elk nummer op hoog niveau staat en daar we geen van de tracks kunnen aanduiden als een mindere van een andere. Liefhebbers van een krachtige stem die vol melodie klinkt en schitterend gitaarwerk, kunnen niet om dit tweede werkstuk van Joel Hoekstra’s 13 heen.

Luc Ghyselen (90)

Frontiers Records FRCD 1090

Tracklist: 1. Finish Line 2. I’m Gonna Lose It 3. Hard To Say Goodbye 4. How Do You 5. Heart Attack 6. Fantasy 7. Lonely Days 8. Reach The Sky 9. Cried Enough For You 10. Take What’s Mine 11. Running Games