Durbin: The Beast Awakens

Achter de naam Durbin zit vocalist / gitarist James Durbin, een naam die vooral in de V.S. heel wat belletjes zal doen afgaan. De man schopte het tijdens de tiende jaargang van “American Idol” immers tot de finale alwaar hij twee uitstekende versie van neerzette van Judas Priest nummers: ‘Livin’ After Midnight’ en ‘Breaking The Law’. Daarnaast werkte hij met artiesten als Stevie Wonder, Don Was, Zakk Wylde, Sheryl Crow, Tom Jones, Mick Mars (Mötley Crüe), Bob Babbitt (The Funk Brothers) en Steel Panther. Fans maakte hij natuurlijk ook al en hij mag daar zodoende o.a. Steven Tyler, Sammy Hagar en Rob Halford al onder rekenen. Daarnaast zorgde hij reeds voor vier full-albums onder zijn eigen naam terwijl hij ook te horen is op een aantal albums van andere artiesten. Dit om maar aan te geven dat James Durbin reeds een gevestigde waarde is in het grote muzieklandschap. Met ‘The Beast Awakens’ zorgt hij voor een eerste album onder de naam Durbin. Het spreekt voor zich dat hij hier instaat voor de vocalen terwijl hij zich laat omringen door een stevige band met bassist Barry Sparks en drummer Mike Vanderhule als stevige ritmesectie, terwijl Earl Salindo instaat voor het werk op keyboards en synthesizers. Zelf Zorgt James ook nog voor de akoestische gitaren en de rhythm gitaar terwijl een aantal extra gitaristen in staan voor de solo’s en het werk als lead gitarist: Phil Demmel, Jon Yadon Jr, Marc Putnam, Dylan Rose, Nick Gallant, Ryan Heggum, Ellison en Jeremy Locke. Meer dan voldoende dus om een uiterst gitaar georiënteerd album af te leveren. En toch is het niet enkel en alleen gitaar die de klok slaat. Muzikaal zitten de twaalf tracks op dit album steevast goed in elkaar en krijgen ze een heel volle sound mee, waar kracht en melodie samensmelten. Dat hij invloeden gebruikt van o.a. Judas Priest, Dio en tal van andere groten uit de eighties heavy metal scene, zullen we hem maar vergeven, daar Durbin echt geen kopie is van de sound uit die heerlijke tijd noch van een van de bands. Nee, integendeel, Durbin staat voor een heel modern geluid, met uiteraard die knipoog richting de gloriedagen van heavy metal. En dat kunnen we enkel maar toejuichen. Track na track weet de band ons te overtuigen, nergens verslapt onze aandacht, terwijl we steeds opnieuw worden meegezogen daar de krachtige stem (jongens, luister naar die immense uithaal tijdens het titelnummer!), de knappe gitaarsolo’s (soms flitsend en vingervlug, soms heel inventief, maar steeds melodieus) en de stevige riffs die vlot blijven hangen. Heavy metal fans die graag eens meebrullen, die het luchtgitaar spelen nog niet verleert zijn, die ook stevig weten te headbangen, … voor hen is deze ‘The Beast Awakens’ van Durbin een “must have”. En als het beest nu nog maar wakker is geworden, … wat zullen we dan in de toekomst nog mogen verwachten van Durbin?

Luc Ghyselen (90)

Frontiers Records FRCD 1093

Tracklist: 1. The Prince Of Metal 2. Kings Before You 3. Into The Flames 4. The Sacred Mountain 5. The Beast Awakens 6. Evil Eye 7. Necromancer 8. Riders On The Wind 9. Calling Out For Midnight 10. Battle Cry 11. By The Horns 12. Rise To Valhalla