Winding Road: Winding Road

In 2018 ontmoetten Magnus Åkerlund (Blender) en Jan Hedlund (Coastline, Eagle Down) elkaar in Magnus’ studio om te kijken of ze samen muziek konden schrijven. Beiden hadden in tal van bands gespeeld en veel verschillende muziekgenres getoerd door heel Zweden. Hun muzikale liefde was melodieuze rock en AOR dus leek het voor de hand liggend welk muziekgenre ze voor ogen hadden. Na een uur hadden ze hun eerste nummer klaar. Ze planden een wekelijkse schrijfsessie en elke week werd er een nieuw nummer geschreven. Al snel realiseerden ze zich dat deze nummers uitgebracht moesten worden en zo werd Winding Road geboren. Op zoek naar een zanger hoefden ze niet ver te zoeken. Jan’s oude vriend Jonas Tyskhagen (Incardine, Soxity, Yo Motherfucker, Bitches Brew) leverde zijn soulvolle bluesy stem op één van de demo’s en de zoektocht naar een zanger was voorbij. De rollen in de band zijn dan ook makkelijk verdeeld: zanger Jonas Tyskhagen werd erbij gehaald. Magnus neemt gitaar, bas, keyboard en achtergrond vocalen voor zijn rekening, Jan de drum, aanvullend keyboard en ook achtergrondzang. Het basisidee was het maken van gitaar gedreven melodieuze rock met veel keyboard, dat gebundeld moest worden op een album met een gevarieerde songlist zonder opvullers. Jonas’ jeugdvriend Fredrik Folkare zorgde voor een paar geweldige solo’s op twee van de nummers. Winding Road heeft meegedaan aan een wedstrijd op de Zweedse nationale radio en zijn tot een van de finales doorgedrongen. Het album werd geproduceerd, gemixt en gemasterd door Magnus Åkerlund in Fieldgroove Studios. In december 2020 tekende de band een deal met AOR Heaven voor de release van hun titelloze debuutalbum. Alles begint al met de opener ‘It’s a Matter Of Survival’, waarin je meteen veel vuurwerk in de intro krijgt. Check het nummer ook op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=UXiS4-ltKhg. Het nummer doet verkennend zijn intrede, maar het refrein pakt je gewoonweg bij de keel en geeft je dat vertrouwen gevoel dat, als het album vol van deze nummers staat, we een uiterst plezant uurtje tegemoet gaan. En dat lijkt uit te komen, want bij de opzwepende opvolger ‘Summertime’ wordt de temperatuur en het tempo worden iets verhoogd. Met de combinatie van knap keyboard en gitaarwerk voelen we dat de zomertijd eraan komt. Met dergelijke nummers krijgen we alvast veel energie. De stevige cadans houdt het ganse nummer waar melodie en vocalen mooi hand in hand gaan. Iets rustiger maar opnieuw tussen de oortjes plakkend is ‘Call On Me’. De groovy baslijn krult op en neer en zorgt voor een positieve injectie. De ballad ‘I Lost You’ start rustig, bouwt vocaal mooi crescendo en vertelt zo met passioneel gitaarwerk zijn verhaal. Een knappe gitaarsolo trekt het midtempo ‘Out Of Control’ op gang. De zang wordt pittig en krachtig en het refrein zorgt voor een zoveelste oorwormpje. Uit hetzelfde vaatje tappen we ‘Stranger In The Night’, die weliswaar wat pittiger is maar dezelfde klasse uitstraalt. De melancholische ballad kon me minder raken, gezien deze te voorspelbaar is. ‘On My Own Again’ kent een ferme laag keyboard en is de is de onderliggende kracht naast de ritmisch ondersteunende aanvallende gitaren en drum. De vocalen worden hier lang en hoog als gedegen wapen uitgespeeld. Wie het geluk heeft om een vallende ster te zien, mag een wens doen. Dat geldt wellicht ook bij ‘Shooting Star’, want de vrolijkheid van het nummer werkt aanstekelijk. Na ‘Gotta Get Close To You’, dat met kruidig snarenwerk weet te pronken, breekt de bombastische easy rocker ‘Before It All Falls Down’ opnieuw wat potten in alle simpliciteit, waardoor de heren het zoveelste pareltje neerzetten. Ze nemen op fantastische wijze afscheid met het hardrocknummer ‘We Can Run Away’ dat de Bon Jovi kriebels terug oproept. De zoveelste Zweedse melodieuze rockband is opgestaan. Deze heren brengen met hun debuut een nagenoeg perfect album waar getalenteerde muzikanten harmonieus samenwerken en zo een gooi doen op de toppen in het muzikale genre. De geweldige en originele stem, knappe arrangementen, snedig gitaarwerk en massa’s keyboard, pakkende refreinen en prachtige melodieën met een vleugje Journey en Def Leppard zorgen ervoor dat de heren zich binnenkort kunnen meten met Brother Firetribe of Eclipse…

Rocking Klingon (94)

AOR Heaven aor 00227

Tracks: 1. It’s a Matter Of Survival 2. Summertime 3. Call On Me 4. I Lost You 5. Out Of Control 6. Stranger In The Night 7. Take Me As I Am 8. On My Own Again 9. Shooting Star 10. Gotta Get Close To You 11. Before It All Falls Down 12. We Can Run Away