Velvet Viper: Cosmic Healer

Jutta Weinhold is terug met een nieuwe Velvet Viper. De zevende al. Over Zed Yago en Jutta Weinhold solo gaan we het wijselijk niet hebben. Dit is de vijfde of de zevende Velvet Viper, afhankelijk van het feit of je al dan niet de heruitgaven van ‘From Over Yonder’ en ‘Pilgrimage’ tot het oeuvre rekent. Velvet Viper grossiert nog steeds in onversneden heavy metal, maar dan op hun manier. Dit album opent met ‘Sword Sister’ en voor zij die niet vertrouwd zijn met het geluid van de band, weet je onmiddellijk al dat Velvet Viper klassieke metal brengt maar volstrekt volgens hun eigen recept. Tegelijkertijd is dit de sterkte maar ook de achillespees van de band. Velvet Viper zal je nooit onberoerd laten. Het is te nemen of te laten. Maar na ‘Sword Sister’ weet ik in elk geval zeker dat ik terug volledig meega in dit verhaal. Compositorisch zit het dik in orde op dit album. Soms doen de songstructuren me aan Therion denken, maar dit is wellicht een beetje een kromme vergelijking. Zeker op ‘Let Metal Be your Master’ kan ik me niet ontdoen van die indruk, abstractie makend van Jutta’s stem die met niets of niemand te vergelijken valt. Wat de band de volgende acht nummers uit hun instrumenten laat schallen, mag je gerust hoogstaand noemen. Velvet Viper legt hiermee duidelijk het bewijs op tafel dat ze reden van bestaan hebben en in normale tijden thuishoren op een podium. In deze tijden kan je enkel je erkentelijkheid staven middels de aankoop van dit schijfje. Een favoriet nummer heb ik niet. Ik vind ze gewoon alle tien even goed. O ja, je krijgt er nog een bonus gratis en voor niks bij: een akoestische versie van ‘Götterdämmerung’. En ik wil toch maar eens opmerken dat Jutta zelf ondertussen drieënzeventig lentes fris is. Dat is dus twee jaar ouder dan bijvoorbeeld Jinx Dawson van Coven en één jaar ouder dan Ozzy. Je moet het maar doen. De oudjes van 2021 zijn taaie rakkers die geweldige muziek maken. Nooit gedacht dat ik dit ooit zou schrijven. Maar zo zie je maar. Lang leve Jutta.

Frederik Blieck (88)

Massacre Records

Tracklist: 1. Sword Sister 2. Let Metal Be Your Master 3. Cosmic Healer 4. Holy Snake Mother 5. Voice Of An Anarchist 6. Sassenach 7. Osiris 8. On The Prowl 9. Long Shadows 10. Darkness Of Senses 11. Götterdämmerung